Kommunen sköter skogen i egen regi

Eksjö kommun tar hem förvaltningen av sina egna skogar i egen regi. Nifsarpsskolan i Eksjö som startat en ny skogsutbildning har önskat sköta skogen åt kommunen för att vidga sin utbildning. Men lagen om offentlig upphandling hindrar en överenskommelse.

Kommunen tar hem skogsskötseln i egen regi så att man får kontroll på hur skogen sköts. Foto: Jenn Hultberg

Kommunen tar hem skogsskötseln i egen regi så att man får kontroll på hur skogen sköts. Foto: Jenn Hultberg

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-12-07 12:00

Eksjö kommun har tidigare gett Skogsällskapet uppdraget att förvalta kommunen skogar. Utifrån skogsbruksplanen har det avverkats och sålts skog. Men kommunen har inte haft koll på vad som gjorts. Man har inte fått och inte heller krävt redovisning hur upphandling och avverkning skett och inte heller till vilka försäljning skett. Kommunen har inte heller krävt uppföljning av kostnader och intäkter och därmed har inte kommunen haft kontroll om man haft en ekonomisk, en effektiv eller ens skogsförvaltning av kvalité.

Allt kom på sin spets förra hösten då ett skogsområde vid friluftsområdet Skedhult slutavverkades, vilket fick stark kritik.

Kommunen vill nu få tillbaka kontrollen över skogen, inte minst vad gäller tätortsnära skogar. Därmed förnyas inte avtalet som går ut om ett par månader.

Tillbaka kontrollen

Istället föreslås att kommunen tar över skogsförvaltningen i egen regi, vilket kommunstyrelsen beslutade i somras, för att återfå den totala styrningen av förvaltningen. Nifsarpsskolan i Eksjö som startat en ny naturbruksutbildning med maskinförarutbildning har lyft fram önskemålet att skolan ska få uppdraget att sköta kommunens skogar.

Frågan har utretts om det är möjligt. Kommunen måste då ändra beslutet att ha skogsskötseln i egen regi. Om kommunstyrelsen skulle ändra sitt beslut, kan man på grund av lagen om offentlig upphandling, inte göra en överenskommelse, utan att en upphandling måste ske.

Istället föreslår samhällsbyggnadsnämnden att en skogsförvaltare anställs på halvtid, som ansvarar för planering, upphandling och budget.

– Men samtidigt vill vi ha gott samarbete med Nifsarp och möjliggöra goda utbildningsmöjligheter så att eleverna kan få komma ut i verkligheten, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per Sixtensson.

Kommunen vill därför skriva ett samarbetsavtal med Nifsarp för att eleverna ska få möjlighet att göra praktiska arbeten i skogen.

Eksjö Fordonsutbildning planerar att anställa ännu en lärare till hösten 2017 och ett förslag som presenterats är samverkan så att tjänsten kan delas.

Socialdemokraterna i Eksjö är kritiska. De anser att den politiska viljan saknas i frågan och att ett samarbetsavtal ensidigt bestämts av kommunen utan förankring med skolan.

– Om alliansen kunde ompröva ett fattat beslut, kunde kommunen satsa på den skola som kommunen är delägare i och då kunde man gjort en upphandling med kriterier för skolans bästa.

– Vi hade gemensamt kunna utforma en helt enastående utbildning i Sverige och dessutom omfördela skattemedel på ett bättre sätt, anser oppositionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om