Kommunen söker anställd till fritidsgård – så ska personen vara: "Gärna lite småilsken"

Öppnandet av fritidsgården i Mariannelund har dragit ut på tiden. Orsaken är att kommunen letar efter ett par personer att anställa. Helst ska det vara en "småilsken och något äldre person som kan ryta från".

Fritidsgården Furans verksamhet har legat vilande i flera år. Tanken var att man skulle ha öppnat i början av april i Gårdens gamla lokaler. Lokalen hyrs men verksamheten har inte kunnat öppna då man saknar personal.Foto: Ivonne Svahn

Fritidsgården Furans verksamhet har legat vilande i flera år. Tanken var att man skulle ha öppnat i början av april i Gårdens gamla lokaler. Lokalen hyrs men verksamheten har inte kunnat öppna då man saknar personal.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-04-23 12:27

Fritidsgården Furan har i väldigt många år legat i källaren i matsalsbyggnaden på Furulundsskolan. Men när skolan skulle börja att renoveras för sisådär fyra år sedan så lades verksamheten i malpåse. Och någon ny lokal för Furan iordningställdes aldrig.
Ambitionen har varit att verksamheten ska öppna igen och det finns inga beslut på att den ska ligga i träda.
Men i praktiken har det blivit så.
När verksamheten drogs ner, hade indragningen inte en enorm påverkan.
– Då var det mest svenska ungdomar. De var engagerade i idrottsföreningar och hade fullt upp ändå, beskriver Rolf Johnsson, chef för den öppna ungdomsverksamheten.

Sedan dess har dock situationen svängt rejält. Mariannelund har och har haft många asylsökande och nysvenska ungdomar bosatta på orten. Det har gjort att behovet av en fritidsgård kommit i en helt annan dager och är större än någonsin.

Tanken var egentligen att Furan skulle ha öppnat för mer än ett år sedan men av det blev det inget av olika anledningar.

Tills i år var dock målet klart. Verksamheten skulle komma igång i början av april och lokalerna har hyrts sedan dess.
Men ändå har det inte riktigt kommit till skott. Trots påstötning från bland annat polis, så har verksamheten inte kunnat dra igång.

Det som haltar nu är antalet anställda. Trots att ansökningar varit ute har man inte hittat riktigt rätt bland de som sökt.

– Vi har två fritidsledare men måste ha två till innan vi kan öppna, säger han.
Sökande har funnits men de har varit lite för unga och knappt något äldre än de som de ska ta ansvar för. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.
För att komplettera de som har anställts söker man en något äldre dam eller herre.
– Den personen får gärna vara lite småilsken. Man måste kunna ryta ifrån, för det kan vara tufft, säger han.

Tanken är att de anställda inte bara ska vara på fritidsgården utan även utanför dess väggar, där ungdomarna är och där behovet finns, exempelvis i skolan.

Fritidsgårdsverksamheten är tänkt att inrymmas i de lokaler där fritidsgården Gården tidigare låg, vilken drevs av Centrumkyrkan.

Troligtvis blir det ett namnbyte från Furan till Gården eller Nya Gården. Orsaken är att Apoteket Furan, som också haft det namnet i många år, heter just Furan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om