Kommunen står inför en katastrof

Flera regioner i Sverige, däribland Eksjö kommun riskerar att bli ekonomiskt ödeland. Allt på grund av befolkningsminskningen, enligt en forskningsrapport. Minskningen förväntas bara bli värre de närmaste tio åren. Antalet gymnasieungdomar antas minska med nästan 40 procent.

Eksjö/Mariannelund2009-11-07 05:05

Det är tämligen tyst om det i den dagliga debatten men nationalekonomen Göran Wikner menar i sin analys att konsekvenserna av den förändrade befolkningsstrukturen blir alltmer påtagliga och tyder på att ett stort landsomfattande problem kommer att uppstå inom de närmaste åren. För en kommun som Eksjö är det troligtvis det allra viktigaste problemet.

Öknen sprider sig
I sin rapport "Den demografiska öknen sprider sig" menar Göran Wikner att flera regioner i Norrlands inland, västra Svealand och östra Götaland riskerar att bli ekonomiskt ödeland, just på grund av minskad folkmängd.
Göran Wikner befarar att i många kommuner, däribland kanske Eksjö, kommer den arbetsföra folkmängden sjunka så kraftigt de närmaste tio åren att företagen inte kommer kunna hitta arbetskraft.

Företagen flyttar
Företagen måste till slut flytta och kvar blir bara pensionärer och förhoppningsvis de som ska ta hand om de gamla.
I slutändan riskerar många kommuners ekonomier att kollapsa helt, enligt Göran Wikners analys.
- Förutsättningarna blir snabbt sämre. Redan inom några få år kommer många kommunledningar se att befolkningen har krympt till en nivå där det blir allt svårare att upprätthålla självständiga fungerande samhällen, säger Göran Wikner

Unga försvinner
Det är främst de unga och arbetsföra som försvinner från kommuner som Eksjö. Antalet barn är fortfarande relativt normalt men eftersom de som ska föda nya barn redan flyttat eller flyttar snart kommer antalet barn att minska kraftigt de närmaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om