Kommunen vill att landstinget agerar

Eksjö kommun har dagligen personal hos den apatiska flickan och hennes familj. Kommunen ser till att familjen får vad de behöver fysiskt sett men övriga delar anser man ligger under landstingets ansvarsområde. Kommunen har uppmärksammat landstinget på familjen i Mariannelund men.

Eksjö/Mariannelund2009-02-03 07:20

En libanesisk flicka har legat apatiskt i sitt rum på flyktingförläggningen i Mariannelund i ett och halvt år. Hennes mamma är också i ett mycket dåligt skick och ligger i rummet intill, också hon är apatisk.
Så har situationen sett ut sedan hösten 2007.
Familjen har fått ett avvisningsbeslut och Anna Wessel på Migrationsverket menar i en kommentar till Smålandsnytt att Migrationsverket inte längre har ansvar för familjen utan att det nu är ett kommunalt ansvar.

Har insatser
Enligt uppgifter i samma tv-inslag ska socialchef Stefan Elm inte känt till det aktuella fallet. Men det stämmer inte.
- Ärendet är känt i kommunen för vi har ju insatser. Det jag inte känner till är vad kommunen har gjort, säger Eksjö kommuns socialchef Stefan Elm, då handläggningsansvaret för ärendet ligger under kommunens familjeenhet.
- Familjen har funnits länge på flyktingförläggningen och har sedan fått ett avvisningsbeslut. Det är inte första gången vi i kommunen fått gå in med insatser på flyktingförläggningen.
Fast folk bor på en flyktingförläggningen så har kommunen ansvar för dem i socialtjänsten, om de skulle råka ut för någonting.
- Skulle vi behöva sätta in en insats under tiden så får Migrationsverket stå för kostnaden. Men om de får avslag, då vistas familjen i kommunen och enligt socialtjänstlagen har kommunen ansvar för alla som visats i kommunen.
- Vi ska se till att de har en skälig levnadsnivå och vi jobbar med bland annat hemtjänsten. Däremot ska flickan och mamman vara apatiska och då är det insatser från landstingets psykiatri som behövs. Vi kan se till att de kan må bra rent fysiskt men vi kan inte häva en apati, poängterar Stefan Elm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om