Kon har blivit för gammal – kan bytas ut mot något nytt

Ingatorpskon längs med riksväg 40 har blivit för gammal. Nu funderar samhällsföreningen på att byta ut henne mot något nytt som kan gestalta orten och välkomna besökarna.

Kon vid riksväg 40 vid Ingatorp kan snart vara ett minne blott. Hon börjar bli väderbiten och sliten och nu diskuteras därför en annan skylt. Foto: Magnus Strömsten

Kon vid riksväg 40 vid Ingatorp kan snart vara ett minne blott. Hon börjar bli väderbiten och sliten och nu diskuteras därför en annan skylt. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-04-10 14:00

Hon har stått där i ur och skur, i brännande hetta och isande kyla. Men väderlek under många år har också tärt på henne. Kon som välkomnat många hundra tusen bilister genom åren på riksväg 40, men även vänt rumpan åt dem när de lämnat orten.

Det var i ett tidevarv då det ansågs att inte bara Eksjö skulle ha välkomstskyltar utan också orterna runt omkring, som skylten gjordes.

Mariannelund hade fått sin skylt och vid ett möte i Ingatorp kom diskussionen upp om att även Ingatorp borde ha en.

Jan-Olof Andersson var med på mötet och berättar att en Ingatorpare ansåg det skulle vara en ko, eftersom det var så många bönder och kor i Ingatorp.

Det var en idé som föll i god jord.

Han berättar att en konstnär från bygden som var med på mötet fick frågan att måla en ko men att hon tackade nej.

I stället blev det Jan-Olof Anderssons fru Anita Kjellberg Andersson som ritade kon på skyltar som Sven-Olof Friman snickrat ihop.

– Det var någon gång 1990-1995, tror jag, säger han.

Samhällsföreningen anser nu att skylten behöver åtgärdas och har därför lyft frågan om man ska renovera den som redan finns eller om man ska hitta ett nytt motiv.

- Det finns ju inga kor kvar i samhället som det fanns då. Frågan är om man ska renovera den men vi tycker väl att kon gjort sitt, säger Göte Dunsäter.

Ingatorpsborna uppmanas nu därför ge förslag på hur de vill att skyltarna ska se ut i framtiden.

Hittills har bara något förslag kommit in men Göra Dunsäter tror det blir fler. Den som har en idé kan delge den månaden ut.

- Säg det. Vi ska titta på vad som kommer in och se om det är genomförbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om