Konst med extra krydda

Imorgon är det dags för invigningen av konsthall Betel. Laila Kongevold är en av konstnärerna som ställer ut. Och det är ett konstverk av det kryddigare slaget. - Jag har använt mig av tio kilo tandoori- och paprikakrydda till min installation. Det här är ett temporärt konstverk som försvinner när utställningen är klar, säger Laila Kongevold, konstnär från Norge.

Laila Kongevold, från Norge, har gjort en stor installation av kryddor i konsthall Betel.

Laila Kongevold, från Norge, har gjort en stor installation av kryddor i konsthall Betel.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-07-19 04:05


Laila Kongevold kommer från Norge, där hon är en stor och framgångsrik konstnär. Till invigningen av konsthall Betel har hon gjort två installationer i den gamla kyrkan. Båda på golvet och bestående av livsmedel.
- Först var jag lite orolig för golvet i konsthallen. Då frågade jag om vi kunde lägga en gummimatta under konstverket för att skydda golvet. Men det ställde sig Laila starkt emot. Hon menade att installationen måste ha kontakt med golvet, säger Anna Mellergren, en av grundarna till KAIM.

Placerad i mitten
Installationen är placerad i mitten av konsthall Betel och består av en stor rund cirkel av tandoori- och paprikakrydda. I cirkeln har Laila Kongevold pressat punkter av kryddan i blindtext. Hon menar att det är en del av konstverket att inte veta vad som står. Men hon avslöjar att det är ett visdomsord av Kinas tidigare ledare Mao Zedong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om