Kraftig förbättrad lönsamhet

Den positiva konjunktur för sågade trävaror som tog sin början under 2016 har hållit i sig hela 2017 och VIDA sågverkskoncerns med anläggningar ibland annat Hjältevad och Bellö ser en fortsatt positiv utveckling för 2018.

Det går bra för VIDA som har anläggningar i bland annat Hjältevad och i Bellö. Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

Det går bra för VIDA som har anläggningar i bland annat Hjältevad och i Bellö. Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-02-08 11:00

Bokslutskommunikén för 2017 är en enda stor glädjeyra.

Efterfrågan av trävaror har varit god på VIDAs samtliga marknader. Tillsammans med full produktion och högre produktivitet i anläggningarna har det genererat en god lönsamhet. Rörelseresultatet för 2017 är 486 miljoner kronor (173). Soliditeten uppgick till 49 procent från 44 procent och tillgängliga likvida medel var vid årsskiftet 508 miljoner SEK (392). Samtliga VIDAs affärsområden visar en positiv utveckling under 2017.

Produktionen och utleveranserna av trävaror ökade i koncernens samtliga nio sågverk under 2017 och uppgick totalt till 1 707 100 kubikmeter (1 498 900).

- Investeringen av ny såg och nytt hyvleri i Nössemark är under intrimning och har så här långt gått bättre än förväntat. Det investerings- och produktivitetsprogram som initierades i hela koncernen under 2012 fortgår och genererar löpande högre produktivitet i anläggningarna, summerar koncernchef Santhe Dahl i ett pressutskick.

- Marknaden för trävaror har varit mycket bra under 2017, drivet av en bra byggkonjunktur och gynnsamma valutakurser. Det är ovanligt att trävarumarknaderna är starka på alla VIDAs huvudmarknader samtidigt; England, USA, Australien, Danmark och Sverige vilket det varit under 2017. Även i Kina är trävarumarknaden stark och även om Kina inte är någon huvudmarknad för VIDA påverkar deras expansion indirekt övriga marknader positivt, säger han.

Tillgången på timmer har balanserat väl med produktionen och har hållit ihop väl. Det trots att det varit en hel del transportproblem på grund av, för verksamheten otjänlig väderlek, under senhösten och vintern.

God fortsättning

Efter de prishöjningar som skett under hösten och vintern är utbudet av timmer totalt sett gott och VIDA har ett rotlager av timmer enligt plan. Prisnivån för råvaran är idag på historiskt höga nivåer.

Affärsområde Packaging har haft en högre produktion under 2017 än under 2016 och därmed en fortsatt stabil intjäning. Prognoser och orderingång för 2018 indikerar fortsatt hög beläggning och lönsamhet.

Marknaden för biobränsle förbättrades också ytterligare under 2017 och har resulterat i både ökad efterfrågan och en bättre intjäning för affärsområdet. Framförallt pellets har numera en betydligt bättre balans mellan utbud och efterfrågan.

Affärsområdet Building växer ytterligare och har under 2017 ökat produktionskapaciteten med ytterligare en fabrik. Under 2017 levererades den hittills enskilt största ordern, 240 studentlägenheter till Campus i Växjö. Verksamheten har utvecklat väl under det gångna året och prognoser för orderingång för 2018 pekar åt en fortsatt positiv utveckling för affärsområdet.

De ljusa tiderna verkar fortsätta på alla områden.

‑ Inför 2018 ser vi en fortsatt positiv utveckling av trävarumarknaderna, säger han men är väl medveten om att det snabbt kan vända.

- Vi ser en fortsatt positiv utveckling under 2018. Men vi verkar i en cyklisk bransch där en god marknad med relativt god lönsamhet snabbt kan växla till det motsatta. Politisk oro i världen, en negativ valutakursutveckling eller en bostadsbubbla är dock snabbt faktorer som kan ändra förutsättningarna. Vi har fortsatt fokus på det som vi kan påverka, såsom ökad produktivitet och förbättringar i anläggningarna, säger Santhe Dahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om