Kraftledningen byggs inte

Det blir ingen kraftledning och enorma markintrång på sträckan Oskarshamn-Barkeryd förbi Mariannelund. Statliga Svenska Kraftnät har plötsligt tvärvänt och dragit tillbaka de långtgående planerna längs sträckan.

Svenska Kraftnät skrotar planerna på en kraftledning mellan Oskarshamn och Nässjö. Foto: Scanpix

Svenska Kraftnät skrotar planerna på en kraftledning mellan Oskarshamn och Nässjö. Foto: Scanpix

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-02-12 07:19


Under arbetets gång att förebereda den enorma kraftledningen på cirka 15 mil har det skapats mycket debatt och oro längs med sträckan, inte minst på Smålänska Höglandet med bland annat Mariannelund.
I Mariannelund ställde invånarna regeringen mot väggen med sina argument och information. Man bjöd också in dåvarande minister till Mariannelund då Svenska Kraftnät hänvisade till politikerna, dock utan något större gehör.

Skrotas
Men nu ser Goliat ut att ha lagt ner planerna på ett kraftledningsnät längs med den aktuella sträckan.
I förrgår fick några hundra markägare ett brev från Svenska Kraftnät där man meddelade att 400 kilovoltsledningen mellan Oskarshamn och Nässjö troligtvis inte blir av.
Förberedelserna inför detta har pågått i flera år med informationsmöten, stormiga samrådsmöten, undersökningar och olika mätningar, vilka kostat skattebetalarna stora summor pengar.
Svenska Kraftnät ansåg att nätet måste förstärkas från Oskarshamn till ställverket i Barkeryd och Sydvästlänken och att det skulle ske med en gigantisk luftledning som skulle vara klar 2019.
Men nu har Svenska Kraftnät ändrat sig. Beslutet är inte fattat ännu men allt tyder på att styrelsen den 23 februari kommer att besluta att projektet Ekhyddan-Barkeryd, inklusive ledningsflytten mellan stora Basthult och Lämmedal kommer att avbrytas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om