Kråkshultsdagen firade 74 år i solen

Kråkshultsdagen, en riktig hemvändardag i Kråkshults socken. Så var det även i år. Festen arrangeras av Hembygdsföreningen Kråkshult, sockenrådet och Sportklubben.

Mycket folk i Hembygdsgården.

Mycket folk i Hembygdsgården.

Foto: Roelof Stroetinga

Eksjö/Mariannelund2016-07-26 15:00

Det var gott om folk i hembygdsgården i Kråkshult. I år anordnades Kråkshultsdagen för 74:e gången, en väldig gammal tradition som fortfarande lockar många besökare.

– Vädret var varmt, ja het till och med och det gjorde kanske att det kom lit mindre folk än det bruka komma, men nöjda det är vi iallafall, säger Anders Stigbäck.

På olika hörn i hembygdsgården fanns olika aktiviteter, som luftgevärs skytte, boll- och pillkastning samt chokladhjul.

Carita Fårnander från Idekulla sköt också med luftgeväret och vann en liten blomma.

– Hit har vi gått i flera generationer. Min mormor kom hit redan för länge sen och nu är jag här med mina barn, berättade Carita

Och det gällde för många. Traditionsenligt erbjuds mat i form av bratwurst med surkål och bröd med tillhörande dryck. Att slå i en fyrtumsspik i en granstock med ett slag kunde man också prova på. Musikalisk underhållning blev det naturligtvis också. Detta år i form av William Isaksson och Catalina Blue.

En veteranfordonsutställning anordnades i anslutning till festplatsen. Utställning av gamla jordbruksredskap som ägs av Wåge Olofsson och sedan provkörning av ett tröskverk skedde på samma område liksom naturligtvis den traditionella bakluckeloppisen. Den gamla Volvo BM 1956 körde igång det ännu äldre tröskverket 1946. Direkt när Wåge startade traktorn kom publiken dit och såg hur man tröskade havre, vete eller annat korn förr i tiden. Det blev en välbesökt och uppskattat Kråkshultsdag återigen.

Carita Fårnander och Lar-Åke Carlsson som hjälte till med geväret.
Carita Fårnander och Lar-Åke Carlsson som hjälte till med geväret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om