Kräver korten på bordet

Den moderate fullmäktigeledamoten Rolf Abelsson vill att de nya förutsättningarna för Barnfilmbyn redovisas för kommunfullmäktige. Han anser de förändrats betydligt sedan fullmäktige tog beslut förra året. Därför tycker han ett nytt fullmäktigebeslut är nödvändigt. Han vill att kommunens revisorer granskar bidragen så att de inte strider mot kommunallagen. Likaså vill han ha en översyn om jäv förekommit.

Rolf Abelsson (M). Foto: Eksjö kommun/Richard Lindor

Rolf Abelsson (M). Foto: Eksjö kommun/Richard Lindor

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-14 15:00

För precis ett år sedan, den 24 september 2015, togs två beslut gällande Barnfilmbyns fortsatta arbete.

- Det ena beslutet var att ändra ett tidigare beslut om bidrag till Snickerboa AB från fyra miljoner till två miljoner kronor, beskriver Rolf Abelsson.

Det andra beslutet som togs i kommunfullmäktige samma datum var att AB Eksjö Industribyggnader gavs ett aktieägartillskott på sju miljoner kronor för bolagsbildning och utveckling av ett handelsområde i Mariannelund.

Beslutet var inte självklart. 13 ledamöter reserverade sig mot beslutet och flera ledamöter yrkade på återremiss. Efter överläggning skedde omröstning med 34 ja och 13 nej att ärendet skulle avgöras vid mötet.

Besluten grundades på ett antal dokument som redovisades som bilagor till ärendebeskrivningen.

Bland dokumenten fanns en driftsbudget och en överenskommelse mellan tre parter om en gemensam byggnation i ett särskilt bolag av en fastighet där den aktuella verksamheten ska bedrivas. - I denna undertecknade överenskommelse står att byggnationen skall ske i ett gemensamt fastighetsbolag där samtliga parter Snickerboa AB, Peab AB och Eksjö kommun i form av Eksjö Industribyggnader bidrar med lika stora insatser, beskriver han.

Drog sig ur

I juni kom en rejäl kalldusch för projektet då en av de tre tänkta aktörerna Peab, som står nämnda i fullmäktiges protokoll, plötsligt drog sig ur att ingå i fastighetsbolaget.

Dessutom hade Snickerboa AB inte den ekonomiska kraften som behövdes för att gå in i bolaget på samma villkor. Frågan aktualiserades på nytt i de politiska leden.

- Det visade sig att Snickerboa AB inte har pengar och inte har haft det. Då tycker jag inte fullmäktigebeslutet från förra hösten är giltigt, säger Rolf Abelsson.

Lånar ut

I mitten av augusti redovisade kommunen lösningen för allmänheten där AB Gilbert Gustafsson tar den plats som från början var tänkt till Peab.

Industribolaget lånar ut fem miljoner till fastighetsbolaget, som ska bygga fastigheten.

Eksjö Stadshus AB (som är moderbolag) har vid ett extra styrelsemöte den här månaden tagit beslut, att medge att Eksjö Industrifastigheter, får låna ut fem miljoner kronor till fastighetsbolaget.

- Vid kommunfullmäktigesammanträdet den 24 september 2015 sas att det nya fastighetsbolagets bolagsordning samt aktieägaravtal skulle underställas kommunfullmäktige för beslut, men det har inte skett. Förutsättningarna har förändrats radikalt och det anser jag borde innebära att ett nytt beslut måste fattas i kommunfullmäktige, säger Rolf Abelsson.

I en motion till Eksjö kommunfullmäktige, vill han att de nya förutsättningarna för Barnfilmbyn redovisas för kommunfullmäktige.

Det innebär bland annat att en budget för fastighetsbolaget samt det företag som ska driva Barnfilmbyn. Han vill därtill att det redovisas för fullmäktige hur finansieringen av hela verksamheten ska ske.

Vidare föreslår han att fastighetsbolagets bolagsordning och aktieägaravtal underställs kommunfullmäktige.

Kan vara olagligt

- Om kommunen går in med så många miljoner, så måste det upp i kommunfullmäktige och inte bara i Eksjö Stadshus, säger han.

Barnfilmbyhuset ska enligt planerna invigas sommaren 2017 och det är därför angeläget med en byggstart.

Rolf Abelsson lyfter dock frågetecken kring bidragen och anser att de kan strida mot kommunallagen.

Och att fastställa det är naturligtvis allra bäst att göra innan man börjar bygga.

- Absolut. Vi måste se om vi följer kommunlagen så vi inte gör något som inte är bra.

Han vill att kommunfullmäktige ger kommunens revisorer uppdraget att granska bidragen till Snickerboa AB och det nybildade fastighetsbolaget, så att de inte strider mot kommunallagen, om bidrag till enskild verksamhet och kommunens förvaltning av kommunala medel.

- Inget av bolagen är majoritetsägt av Eksjö kommun.

Han hänvisar till ett gammalt ärende som lämpligt nog är från Eksjö kommun.

I såren av fastighetskrisen 1993 tog Eksjö kommun beslut om borgen på tre miljoner till dåvarande Hjältevadshus. Men beslutet undanröjdes av regeringsrätten med motivet att synnerliga skäl inte förelåg.

- Då handlade det om borgen men kommunen får inte ge bidrag till enskilda näringsidkare om det inte finns synnerliga skäl. Att rädda 80 jobb på Hjältevadshus ansågs då inte som synnerliga skäl, förklarar han.

Rolf Abelsson vill också att eventuella intressekonflikter utreds av kommunens revisorer, ifall jäv förekommit enligt kommunallagen. Han tänker då på de tjänsteskrivelser som lämnats till kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om