Kräver pengar tillbaka

En kvinna har lämnat in klagomål till kommunen angående att hemtjänstinsatser på Bobinen inte blivit utförda. Likaså uppmärksammar hon kommunen på att det även förekommit stöld i aktuell bostad.

En anhörig kräver tillbaka pengar från kommunen då hon anser att hemtjänsten inte gjort beviljade insatser på Bobinen. Foto: TT

En anhörig kräver tillbaka pengar från kommunen då hon anser att hemtjänsten inte gjort beviljade insatser på Bobinen. Foto: TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-03-20 11:45

Eksjö kommun har fått in ett klagomål från en kvinna som har en närstående som är bosatt på trygghetsboendet Bobinen i Mariannelund.

Kvinnan lyfter fram att hemtjänstinsatser som personen i fråga blivit beviljade inte har utförts av personalen. Hon anser att det "decimerat personens livskvalité som förorsakat mer skada än hjälp".

Trots det har den närstående fått betala den så kallade maxtaxan.

Kvinnan uppmärksammar kommunen på situationen genom att kräva tillbaka pengar av maxtaxan.

Maxtaxan låg förra året på 1831 kronor och för 2018 har den summan stigit till 2044 kronor. Hur mycket den enskilde får betala beror på personens inkomst.

Eksjö kommuns sociala enhet har stämt av den aktuella tiden som utförts med den beviljade tiden. Enligt kommunen har personen ifråga avböjt insatserna 32 gånger vid personalens ankomst då hon eller han själv utfört uppgifterna. 23 gånger har personen i fråga inte varit hemma när hemtjänsten kommit.

Från och med i mitten av januari har personen enbart tillsyn. Enligt schablon räknas det som fem timmar och debiteras med 1720 kronor.

- Det är viktigt att kommunen får in rätt inkomst så att brukaren inte ska behöva betala fel avgift. Om någon väljer att inte redovisa inkomsten så debiteras den högsta avgiften. Brukaren ifråga har kommit över fem timmar per månad under perioden september 2017 till januari 2018 och har blivit debiterad rätt avgift, säger den tjänsteman som utrett händelsen.

Enhetschefen ska flera gånger ha varit i kontakt med den anhöriga kvinnan och hon ska ha fått utskrivet från den så kallade Phoniro vilka insatser inom städ, dusch och inköp som förekommit och hur länge hemtjänsten varit på besök.

Socialnämnden har haft uppe ärendet vid sitt senaste sammanträde.

- Hemtjänstinsatser kostar och har man medel så får man betala. Är man inte nöjd så har vi inget privat alternativ, säger ordförande Marie-Louise Gunnarsson.

Socialnämnden beslutade att avslå ansökan om återkrav.

Kvinnan har även framfört klagomål att hennes anhörig blivit bestulen i hemmet. Stölden är polisanmäld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om