Kritik mot konstgjorda lekplatser

Miljöpartiets Eva Ekenberg har i en interpellation kritiserat användandet av gummigranulat från återvunna bildäck vid anläggande av konstgräsplaner och lekparksunderlag, och påtalar att det finns hälsorisker. Nu har samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per Sixtensson (C) svarat att materialet inte är förbjudet, men inte heller godkänt av Kemikalieinspektionen.

Lekplatsen på Furulundskolan i Mariannelund är en av de lekplatser i kommunen som har konstgjort underlag. Foto: Roelof Stroetinga

Lekplatsen på Furulundskolan i Mariannelund är en av de lekplatser i kommunen som har konstgjort underlag. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-03-31 13:41


Inom barn- och ungdomssektorn finns det aktuella underlaget dels vid förskolan Slottet i Eksjö, dels vid Furulundsskolan i Mariannelund, samt vid fem lekplatser i kommunen. Det är även planerat att anlägga samma typ av fallskyddsmaterial på lekplatsen i Vildparken.

Eva Ekenberg ställde frågan vad underlaget på lekplatsen i Stocksnäs innehöll, hur många lekplatser i kommunen som hade konstgjort underlag och om ämnena i underlaget var godkänt av Kemikalieinspektionen. Per Sixtensson svarade vid senaste kommunfullmäktige att det finns två olika underlag på lekplatsen i Stocksnäs, dels konstgräs med produktnamnet Playground, ett så kallat multisportgräs av polyethylene, återvunna petflaskor som fylls med tvättad sand, och dels Sureplay som är ett fallskyddsunderlag.

- Kemikalieinspektionen utfärdar inget godkännande, utan man får se det från andra hållet, det vill säga materialet är inte förbjudet. Gummigranulat från återvunna bildäck uppfyller också de så kallade BASTA-kriterierna som Trafikverket ställer för att sådant material ska få användas enligt en rapport från Svenska Miljöinstitutet, svarar Per Sixtensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om