Kritik till ambulansverksamheten

Socialstyrelsen har klagomål på ambulanspersonal i Jönköpings län efter ett uppmärksammat fall, då en man lämnades kvar i hemmet. Patienten fick senare diagnosen lillhjärnsinfarkt.

Eksjö/Mariannelund2012-02-17 23:16

Patienten hade under två veckors tid haft återkommande besvär med huvudvärk och patienten har även besökt vårdcentral.
Läkaren bedömde då att huvudvärken inte behövde behandlas, då smärtan avtagit något. Vid det aktuella tillfället fanns inga neurologiska bortfall eller andra symtom.
I mitten av januari upplevde patienten att huvudvärken tilltagit, patienten kände sig yr och hade smärta ut i ena armen. Anhöriga kallade på ambulans som anlände till hemmet.
Ambulanssjuksköterskan påbörjade sin undersökning av patienten. Det togs också ett EKG som sändes över till hjärtintensiven på Ryhov.

Magsjuka
Patienten började plötsligt kräkas och sjuksköterskan gjorde en bedömning av hälsotillståndet och misstänkte att det kunde röra sig om magsjuka.
I samråd med patienten och dennes anhöriga bestämdes att patienten skulle stanna kvar i hemmet. Och att patientens anhöriga skulle höra av sig om patienten blev sämre.
Några timmar senare blev patienten sämre. Patienten hade då svårt med balansen, kraftig huvudvärk och försvagning i armen. SOS kontaktades igen och en annan ambulans anlände till patientens hem.
Utifrån patienten och de anhörigas berättelse fick ambulanspersonalen en samlad bild av patientens bakgrund och de senaste veckornas problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om