Kritisk till pengarullning till Filmbyn: "Vi måste läsa på"

Avtal med aktieägarna hålls hemliga och inga granskningsuppdrag kan ges till kommunens revisorer. Rolf Abelsson hoppas att fullmäktige kan ta lärdom av Filmbyn. Han anser att man släppt skattepengar alldeles för lättvindigt.

Kommunens hantering av bland annat finansieringen vad gäller Filmbyn i Mariannelund diskuterades i kommunfullmäktige. Foto: Ivonne Svahn

Kommunens hantering av bland annat finansieringen vad gäller Filmbyn i Mariannelund diskuterades i kommunfullmäktige. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-04-25 14:30

Rolf Abelsson (M) lämnade in en motion till kommunfullmäktige i höstas där han ville ha till en utredning om de beslut som tagits och finansieringen av Filmbyn. Han ansåg att förutsättningarna förändrats radikalt inför byggandet och att det borde innebära ett nytt beslut av kommunfullmäktige.

Han ville också att revisorerna skulle granska förhållandena så att bidragen till fastighetsbolaget Snickerboa AB inte strider mot kommunallagen, om bidrag till enskild verksamhet och kommunens förvaltning av kommunala medel.

Han önskade att budget för fastighetsbolaget, samt för det företag som ska driva verksamheten redovisas, att det redovisas hur finansiering av hela verksamheten ska ske,och att fastighetsbolagets bolagsordning och aktieägaravtal underställs fullmäktige.

Han ville också veta ifall det möjligen förekommit jäv i tidigare tjänsteskrivelser till kommunfullmäktige.

2015 fattades beslut om aktieägartillskott till AB Eksjö Industribyggnader om sju miljoner kronor. I en överenskommelse skulle tre bolag bidra med lika stora insatser till byggnaden.
Nio månader senare drog sig Peab ur och Snickerboa AB hade inte ekonomisk kapacitet för att ingå på lika villkor. Eksjö stadshus gav därför AB Eksjö Industrifastigheter klartecken att låna ut fem miljoner till fastighetsbolaget.
Något Rolf Abelsson, anser, borde kräva ett nytt fullmäktigebeslut.
Enligt förvaltningens utredning framgår det att innehållet i ett aktieägaravtal kan hållas hemligt vilket man kommit överens om i det här fallet. Lekmannarevisorerna har möjlighet att ta del av avtalet men kommunstyrelsen har inte rätt att föreslå ett granskningsuppdrag till revisorerna. På samma sätt kan inte fullmäktige ge uppdraget.

Vid mötet ansåg fullmäktige att anse motionen besvarad.

Rolf Abelsson skrädde dock inte orden i talarstolen.
- Det här är en fråga som jag ältat under närmare ett och ett halvt års tid. Jag har egentligen aldrig begärt att det ska läggas ner, sa han.
I sin hand höll han tre olika kalkyler och önskade svar så att politikerna vet vad de beslutar om, ifall det inte blir som kalkylerna säger.

Den senaste kalkylen talar om 30 000 besökare per år. För att gå runt ekonomiskt krävs 19 200 betalande.
– Den vi fattade beslut på hade en kostnadsbild på tre miljoner och 7 000 besökare. I en ansökan till regionen handlar det om 3,2 miljoner i kostnader och 15 400 besökare. Och nu har vi fått en tredje med 4.6 miljoner kronor och 30 000 besökare och då går det ändå inte ihop utan man behöver bidrag, sa han.
– Vi behöver underlag om det vi beslutar om. Vi ska veta vilka risker det innebär om de kalkylerna som finns inte håller. När de som företräder verksamheten inte är överens om vilka besökare vi får, då kan vi inte tro på det.
– Det fanns en avsiktsförklaring vid det första beslutet 2015. Sen händer ingenting förrän i juni 2016 och Peab som skulle bidra med sju miljoner backar ur.
– Avsikltigen var det lurendrejeri från början då Snickerboa AB definitivt inte inte hade några pengar. Man gör en ny konstruktion och får in nya investerare som lånar in miljoner. Sen få Eksjö Industribolag låna in nya pengar. Helt plötsligt är det ett nytt ärende som borde gått till fullmäktige. Det är trots allt vi som har ansvar för skattemedel, underströk han i talarstolen.

– Jag överklagade detta till förvaltningsrätten men på grund av okunskap så överklagade jag fel beslut, så blir ingenting av det.
– De fem miljonerna vi lånar ut anser jag strider mot den finanspolicy vi tagit. Där står det ska vara säkert och ge bra avkastning. I den har vi också specificerat till vilka vi kan låna pengar och det är till kreditinstitut och banker. Fullmäktiges policy bryr man sig inte om.

– Det är vi i den här församlingen som måste ta vårt ansvar för skattepengarna. Vi måste läsa på. Vi debatterar habiliteringsersättningen i timvis, men det här som jag tippar är uppe uppe i 20 miljoner, går igenom hur lätt som helst. Jag hoppas vi tar lärdom av det här och inte gör om sådana här tokigheter för det gör mig upprörd.

– Nu står huset där och jag hoppas jag har fel i mina tankar. Jag vill önska dem lycka till, avslutade han sin kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om