Kultureken betalade inte hyran

Teaterföreningen Kultureken fick kommunalt bidrag för att betala hyra till ett kommunalt fastighetsbolag. Hyran betalades inte. Då begärde föreningen ännu mer pengar av kommunen. Nu vill ledande kommunpolitiker få bättre ordning på kommunens bidragsutbetalningar.

Eksjö/Mariannelund2010-09-06 06:28

Enligt ett kommunalt beslut i början av sommaren fick föreningen Kultureken ett lån på 200 000 kronor eftersom föreningen inte kunde betala löner och skatter på grund av en likviditetskris orsakad av avslag på bidragsansökningar.
- Det är den tillrättalagda versionen, berättar Åke Wredén (fp), ledamot av kommunstyrelsen och ersättare i ledningsutskottet.
I själva verket finns det mer i historien.
Enligt Åke Wredén fick Kultureken ett bidrag från kommunen på 105 000 kronor för att betala sin hyra till det kommunala industribyggnadsbolaget.
Föreningen har dessutom fått ytterligare 100 000 kronor i bidrag från kommunen för uppsättningen av Peter Pan.
Någon hyra kom däremot inte in och när föreningens pengar tagit slut gick man till kommunen en gång till för att få ytterligare pengar.
- De är väl fräcka, tänkte väl att det går jättebra, säger Åke Wredén.

Mycket upprörd
Kommunledningen uppges ha varit mycket upprörd över föreningens agerande men kände sig ändå tvungen att göra något för att rädda uppsättningen av Peter Pan. Lånet på 200 000 kronor fick bli lösningen.
- De får inte alla bidrag men kör ändå. I slutändan får kommunen sitta emellan. Vi blev blåsta, säger Åke Wredén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om