Kuppen mot Skurugata

Beslutet att tillåta bygglov för vindkraftverk på skogsbolaget Wallnäs ABs marker intill Skurugata kom som en överraskning. Indikationer före nämndens möte pekade på ett avslag.

Eksjö/Mariannelund2014-02-28 07:36

Efter omkring en och en halv timmes debatt, föredragande och diskussion beslutade till slut Eksjö kommuns tillstånds- och myndighetsnämnd i onsdags kväll att ge tillstånd till de planerade vindkraftverken intill naturreservaten Skurugata och Klinten i Hult.
Vindkraftverken som ska byggas på skogsbolaget Wallnäs ABs marker har väckt massiva protester från ortsbefolkningen. Så sent som i måndags anordnades ett stort protestmöte på utsiktsplatsen Skuruhatt varifrån vindkraftverken troligtvis kommer både synas och höras.

Avslag
Inför tillstånds- och myndighetsnämndens möte i onsdags var förhandsbedömningen att det skulle bli avslag. Men när det väl kom till votering i frågan var läget ett annat.
Den moderatledda nämnden lyckades med nöd och näppe klubba igenom bygglovet. Av nämndens åtta ledamöter röstade fyra emot bygglovet och fyra ledamöter röstade för bygglovet. Det blev därför ordförande Ronnie Gustafssons (m) röst som blev utslagsgivande. Bygglovet godkändes.
De övriga som röstade för var Ingarpspolitikern och nämndens vice ordförande Karin Eriksson (c), Edshultspolitikern Anders Gustafsson (m) och Höredapolitikern Lars Samuelsohn (kd).

Reserverade sig
Centerns andre ledamot i nämnden, veteranen Erling Johansson valde att inte böja sig för alliansmajoriteten utan röstade nej tillsammans med socialdemokraterna Leif Fransson, Bertil Granman och Alf Nordell. Erling Johansson valde också att reservera sig mot beslutet som sände chockvågor över Hultbygden.
Många är uppriktigt ledsna och sorgsna över beskedet. En av dem är Hultförfattaren och mångårige samhällsutvecklaren Lars E Björck som länge varit engagerad i skötseln av de båda naturreservaten.
- Jag blir ledsen och allvarligt bekymrad, säger han och går till angrepp på ansvariga politiker och tjänstemän på Eksjö kommun.

Sabotage
- Mitt förtroende har helt försvunnit. Det är en helt felaktig bedömning.
Det handlar om klar okunskap. Väldigt allvarligt när okunniga politiker ska avgöra sådana här viktiga frågor för bygden men så lite värderar de det ideella arbete som våra föreningar lägger ner. Det är ett rent sabotage mot Hultbygden, säger Lars Björck.
Vice ordförande Karin Eriksson kallar beslutet positivt och säger att man gått efter de lagar och föreskrifter som finns. På tal om hotet mot fågellivet säger Karin Eriksson:
- Vi tror att fåglarna flyttar på sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om