Kustskeppare mitt i Småland

Sedan flera år tillbaka finns möjligheten att lära sig mer om sjön och segling på Folkhögskolan i Mariannelund. I vår har elva elever tagit skärgårdsskepparexamen och nio kustskepparexamen.

Rickard Molund, Klas Mehmeti, Josef Johansson, Sara Dal, Falko Fleischmann, Johannes Svensson, Mikael Andersson, Gustav Svärd, lärare Staffan Kjellsson och Fredrik Levinsson har alla tagit kustskepparexamen.

Rickard Molund, Klas Mehmeti, Josef Johansson, Sara Dal, Falko Fleischmann, Johannes Svensson, Mikael Andersson, Gustav Svärd, lärare Staffan Kjellsson och Fredrik Levinsson har alla tagit kustskepparexamen.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2005-06-03 06:29

Det kan synas vara lite märkligt att en folkhögskola i inlandets Småland, långt från några stora vatten och havsmiljöer, erbjuder sina elever att ta skepparexamen.
Att den möjligheten finns beror helt enkelt på den mycket seglingsintresserade läraren Staffan Kjellsson, som gärna vill föra sina kunskaper vidare och få fler att uppleva tjusningen med att segla. Det började så smått för några år sedan med seglingkurser som dock inte innehöll någon tentamen.

Utvecklats
Sedan dess har det utvecklats.
I höstas var första gången som man kunde läsa till både kust- och skärgårdskeppare på skolan.
Av de elever som tagit examen som kustskeppare, är någon van vid segelbåtar sedan tidigare medan andra är mer eller mindre noviser på området.
Ingen av dem visste om möjligheten till den här kompletterande utbildningen när de sökte till skolan.
- Det blev en bonus, en mycket bra bonus, summerar de.
Teorikunskaperna har rundats av med verkligheten i vattnet söder om Västervik.

Shalom
Eleverna har fått prova på kajakturer i tuffa vindar samt segling med den 30 meter, välkända och tvåmastade skutan Shalom.
På båten gjordes bland annat en riktig övning med "man överbord" där Rickard Molund fick uppdraget att hoppa i det åttagradiga vattnet.
Man har också besökt en lotsplats för att se dess verksamhet.
Examen i de två typerna av skepparnivåerna har gjorts med en månads mellanrum.
Kustskeppare är den mer avancerade nivån och efter examen har man tillstånd att framföra en båt som är längre än tolv meter och bredare än fyra meter.
Framöver kan tänkas att utbildningarna även kompletteras med radiokommunikation till sjöss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om