Kvinna död i Galna ko-sjukan

En kvinna i länet har avlidit i den så kallade Galna ko-sjukan. Enligt Landstinget i Jönköpings län blev kvinnan i 50-årsåldern sjuk i höstas.

Eksjö/Mariannelund2011-02-16 07:15

Tre olika prov talar starkt för diagnosen: EEG (en undersökning för att mäta förändringar i hjärnans elektriska aktivitet), undersökning med MR-kamera och ryggmärgsprov.
Kvinnan kommer att obduceras. Först då kan man fastställa vilken variant av sjukdomen hon drabbats av, men det kan ta uppåt sex månader innan obduktionsrapporten är klar.
Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, som den egentligen heter, tillhör en grupp av sjukdomar som angriper hjärnan och ger upphov till en rad olika symtom. Den är dödlig då det idag inte finns något botemedel.
Sjukdomen finns i två varianter, den "gamla" och den "nya".
- Risken att smittas av den gamla varianten är noll, eftersom man utvecklar sjukdomen själv, säger länets smittskyddsläkare Peter Iveroth.
Den gamla varianten av sjukdomen är mycket ovanlig.
Mellan 2005 och 2009 konstaterades 60 säkra fall i Sverige.

Snabbt dement
Enligt faktauppgifter från Vårdguiden och Smittskyddsinstitutet orsakar sjukdomen en inlagring av ett sjukligt förändrat äggviteämne, prion, i hjärnan.
Sjukdomen ger en rad olika symtom med snabbt utvecklad demens, försämrat minne, förvirring, talsvårigheter, synrubbningar, muskelryckningar, svårigheter att gå och förlamning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om