Kvinna döms för hästdöd

En kvinna från Mariannelundsbygden har dömts för brott mot djurskyddslagen efter att en häst hittats död i stallet.

Eksjö/Mariannelund2016-11-24 13:30

Djurskyddsmyndigheten hade ögonen på kvinnan och hade besökt henne tidigare då man hade haft påpekanden om hästarnas skötsel och hull. Man skulle därför följa upp tidigare besök och hade bestämt att det skulle ske under stallperioden när hästarna var beroende av tilldelat foder.

Länsstyrelsen gjorde i början på det här året ett oanmält besök på kvinnans gård. Man möttes av en syn man ej väntat sig.

I stallet låg en död häst.

Obduktionen visade att hästen var kraftigt förruttnad trots att det var vinter och årets kallaste period. Den hade dött på grund av cirkulationskollaps.

Tingsrätten drar slutsatsen att hästen antingen legat flera dagar utan att den kunnat ta sig upp, innan den till slut dog, alternativt att den fått för lite mat under en tid före den dog.

I stallet gick även fyra andra hästar som saknade foder och vatten.

Kvinnan hade innan händelsen varit med om mycket traumatiska händelser inom familjen och drabbats av utmattningssyndrom. Hon har i förhör beskrivit en minneslucka över flera månader.

Tingsrätten menar att inget, förutom hennes utmattning, hindrade henne från att sköta hästarna. Man anser också att hon borde ha kunnat be närboende anhöriga om hjälp, vilket hon inte tycks ha gjort.

Tingsrätten bedömer att kvinnan ska dömas för uppsåtligt brott mot djurskyddslagen. Man beaktar dock att kvinnan, på grund av att hon mådde så psykiskt dåligt vid tidpunkten, torde ha haft nedsatt förmåga att hantera situationen och till fullo inse följderna av sin underlåtenhet att ge sina djur mat och vatten.

Eksjö Tingsrätt dömer kvinnan till dagsböter, 80 stycken á 50 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om