Kvinna döms till fängelse – hotade Vimmerbybor med yxa

Den 52-åriga kvinna från Mariannelund som stått åtalad för grovt olaga hot, försök till grov misshandel och grov misshandeln efter en misstänkt yxattack döms till fängelse. Hon döms på en av åtalspunkterna men frias från två andra.

Eksjö/Mariannelund2017-09-22 14:35

Det var i augusti som en kvinna från en by utanför Vimmerby följde med sin son till hans till synes ytliga bekanta och för att göra en resa till Eksjö.

När de kom tillbaka till en adress i centrala Mariannelund bestämdes det att det skulle grillas. Det dracks även alkohol i sällskapet.

En kvinna i sällskapet, den 52-åriga kvinnan, uppges av vittnen ha varit otrevlig verbalt.

Kvinnan gick därefter upp till sin lägenhet. Enligt vittnesuppgifter ska hon därefter ha kommit utspringandes med en yxa som hon höll upp och svingade.

Den 48-åriga kvinnan från Vimmerby säger sig inte minnas något mer än att hon såg sin son komma ut.

Hon trodde att hennes 28-årige son dog då hon uppger att hon såg Mariannelundskvinnan svinga yxan mot honom. Därefter föll hon ihop och minns inget mer. Sonen säger att han ryckt upp henne och försökt styra över kvinnans uppmärksamhet mot honom i stället för på mamman.

Kvinnan ska ha hållit båda händerna på yxan och han hade enligt egen utsago blivit tvungen att ducka. Något han i förhör sagt han trott räddat hans liv.

Sonen ska ha blivit svedd av yxan på halsen då ett litet märke uppstod. Mamman upptäckte en svullnad på armen efteråt.

Han fick med sig sin mamma och tillsammans sprang de bort till bensinmacken i Mariannelund där de inväntade polis.

Tre polispatruller kallades till platsen.

Kvinnan från Vimmerby uppger att hennes liv blev en katastrof efteråt och att hon aldrig mått så dåligt.

Hon berättade för rätten att hon dagen efter gick till "sjukhuset" i Mariannelund. Efteråt kunde hon vare sig andas eller äta och sökte sig därför till en psykiatrisk klinik där hon blev inlagd för posttraumatisk stress. Kvinnan uppger att hon inte längre kan sova utan att hon har mardrömmar om att yxan svingas mot hennes son.

Även sonen uppger att han har mardrömmar.

Mariannelundskvinnan säger däremot att hon inte försökt träffa någon och att det var ett rejält avstånd när hon svingade yxan. Hon tog fram yxan för att markera att hon ville bli lämnad ifred.

Utredningen eller vittnesuppgifter har inte kunnat styrka att kvinnan verkligen varit så nära att hon skadat eller att hon hade för avsikt att skada Vimmerbyborna. Deras skador kan ha uppkommit på annat vis och rätten lyfter sina tvivel i en del av uppgifterna. Vare sig målsägarna eller den tilltalade har lämnat uppgifter i det väsentliga händelseförloppet som kan anses tillförlitliga.

Däremot anser rätten att det är styrkt att Mariannelundskvinnan jagade de andra två med en höjd yxa som hon svingade.

Rätten anser att kvinnan gjort sig skyldig till grovt olaga hot som har en straffsats på nio månaders fängelse. Däremot frias hon från grov misshandel och försök till detsamma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om