Kvinna med hjärtfel fick vänta i månader på svar

En kvinna i Eksjö utreddes för misstänkt hjärtfel. Svaret på ultraljudet sinkade en månad och ett svar från Linköping dröjde fyra månader innan det kom fram. IVO kritiserar regionen i Jönköpings län för sin hantering av remisser.

Eksjö/Mariannelund2016-10-19 16:30

Kvinnan från Eksjö fick i slutet av 2015 en remiss till kardiolog-kliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö eftersom hon hade en för låg puls i samband med att en gallstensoperation skulle göras. Kvinnan fick något senare genomgå en ultraljudsundersökning och det skrevs en remiss till Linköping för eventuell behandling.

Trots att ultraljudet genomfördes den 9 februari skickades inte något remissvar från kliniken till vårdcentralen förrän en månad senare.

Ultraljudsundersökningen genomfördes i början av februari men då inget svar kommit i april kontaktade kvinnan Linköping och fick veta att remissvar skickats sedan länge. Av Höglandssjukhusets journal gick det att läsa att svaret från Linköping kom den 2 maj.

I svaret rekommenderades kvinnan att påbörja en behandling på grund av högt blodtryck, vilket dock aldrig kvinnan haft.

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar regionen för sin hanteringen av remisser som skapade oro hos kvinnan.

IVO konstaterar att medicinkliniken vidtagit åtgärder för att förhindra att liknande händelser inträffar - i väntan på att bristerna i Cosmic åtgärdas.

Nyligen gjordes en ny IVO-anmälan kring ännu en remiss.

En person fick utan olyckstillbud plötslig smärta i ena höften. Patienten fick genomgå en så kallad MR-röntgen och smärtan ansågs bero på stressfraktur. Det tog dock lång tid innan resultatet av röntgenundersökningen uppmärksammades. Det ledde i sin tur till ytterligare dröjsmål innan frakturen kunde opereras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om