Den 25-åriga mannen, hans 22-åriga hustru och deras treåriga dotter km till Mariannelund och pensionat Solhöjden för cirka tre månader sedan. De ska ha kommit till Sverige i samband med den rekordhöga flyktingströmmen i slutet av förra året.
Kvinnan hittades livlös i en bostadslänga i en sidobyggnad och ambulans och räddningstjänst kunde konstatera att kvinnan var död. Därefter drogs en stor polisinsats igång. Redan omgående misstänktes att kvinnan bragts om livet. Kraftigt våld ska ha utövats mot henne.
Vittnen har berättat för vår tidning att kvinnans make kom utspringandes på gräsmattan och skrek att han dödat sin fru. Därefter fick de en rumsnyckel av mannen till parets rum där kvinnan hittades livlös. Mannen ska då ha sagt att han ströp henne.
Mannen togs om hand av polis, skäligen misstänkt för mord. En rubricering som snart uppgraderades till den starkare misstankegraden på sannolika skäl misstänkt för mord.
Polisen var på måndagen av utredningstekniska skäl förtegen om det inträffade. Man gick bara ut med att de hade en relation, inte vilken sorts relation. Polisen vill därför inte bekräfta att det var ett hustrumord.
- Jag kan inte gå in på deras relation men någon form av relation hade de definitivt, säger Lasse Johansson, presstalesman hos Polisen i Jönköpings län, som på söndagen åkte till Mariannelund.
- Jag kan inte berätta mer idag. Jag kan inte gå in på tillvägagångssättet hon bragts om livet, säger han.
- Dagen fortsätter med förhör, sade han på förmiddagen.
Knackade dörr
Förutom mannen förhördes på måndagen boende på asylboendet och det knackades dörr i närområdet för att få in vittnesuppgifter.
Brottsplatsen var fortsatt avspärrad kring det området där familjens rum låg och där mordet ska ha begåtts.
Kommunen kopplade under söndagen in sin så kallade POSOM-grupp som aktiveras vid olika kriser.
- Vi sätter igång ett antal människor där det behövs. Vi var i Mariannelund på söndagen för att se behov av stöd och hjälp, säger socialchef Ulla Henriksson.
Lugnt boende
Boendet drivs av en entreprenör och Migrationsverket skickade personal till platsen för att säkerställa boendet.
Har boende flyttats från platsen med tanke på vad som hänt?
- Nej, det har det inte gjorts. Isåfall var det planerat sedan tidigare, säger regionchef Caroline Henjered.
Under måndagen fanns fyra boendeansvariga, två handläggare och en handledare på plats för att kunna stötta upp och finnas till hands på olika språk. Därtill fanns ett vaktbolag på boendet under måndagen med förstärkning under natten, för ökad trygghetskänsla.
Är det lugn stämning bland de boende?
- Det har varit lugnare än vad vi vågade tro. Det är ett litet boende med 45 platser och man har bra sammanhållning, säger Caroline Henjered.
Under måndagen höll även Svenska kyrkan öppet med möjligheten att tända ljus och samtala med en präst.
Birgitta Johansson, ansvarig för Aktivt centrum, en mötesplats för asylsökande, säger att Aktivt centrum har öppet som vanligt men utan extra resurser i form av stödgrupper.
- De som bor på Solhöjden är sällan här mer än när vi har fester eller har loppisar, säger hon.
Birgitta Johansson säger att hon upplever stämningen som att ingen känner oro utan att man helt enkelt sörjer.
- Man blir väldigt illa berörd av det som hänt. Det är hemskt och fruktansvärt tragiskt men kunde ha hänt varsomhelst, säger hon.
Polisen ska nu göra vad man kan för att försöka få kontakt med kvinnans anhöriga i hennes hemland för att berätta det tragiska som hänt.
- Vi kommer ta hjälp av Interpol för att försöka hitta kvinnans anhöriga långt utanför Europas gränser, säger Lasse Johansson.
Enligt uppgifter till tidningen ska kvinnan komma från Afghanistan.