Kvinnor måste vara fattigare än män

Männen i Eksjö kommun tillåts ha en betydligt högre inkomst än kvinnorna varje månad för att räknas som fattiga. Det innebär rent praktiskt att de också kan söka medel från fonder långt före kvinnorna, trots att kvinnorna har lägre inkomst.

En man får ha 4 000 mer i plånboken för att räknas som fattig i Eksjö kommun jämfört med en kvinna. Det ligger trots att det står 2017 i almanackan som underlag till beslut för kommande riktlinjer för fonder som behövande kan söka pengar av.Foto: TT

En man får ha 4 000 mer i plånboken för att räknas som fattig i Eksjö kommun jämfört med en kvinna. Det ligger trots att det står 2017 i almanackan som underlag till beslut för kommande riktlinjer för fonder som behövande kan söka pengar av.Foto: TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-11-28 12:45

Som vår tidning tidigare har skrivit om har Eksjö kommun fått tillstånd från länsstyrelsen i Östergötland att förmedla pengar från donationsfonder och stiftelser som förvaltas av Eksjö kommun.

Totalt i kommunen finns 31 stiftelser med 7,4 miljoner kronor totalt.

Eksjös socialnämnd har ansvar för 22 av dem.

Flera av fonderna och stiftelserna härrör från 1860-talet, någon kanske än längre tillbaka, där tankarna oftast gick till de som hade det sämre ställt ekonomiskt än de som donerade.

Svårt hitta mottagare

"Goda snälla personer som tillhöra allmänna fattigvården" eller "fattiga, välkända och redbara personer" finns bland dem men det finns betydligt mer preciserade krav också bland vissa fonder som är svårare att hitta sökande till.

- Det är svårt att hitta människor som passar in på det folk som fonderna riktar sig till, säger utvecklingsledare Gunilla Bergdalen.

- Samhället ser ju annorlunda ut idag än vad det gjorde då. I dag finns ekonomiskt bistånd, säger hon.

Noll ränta

Eftersom räntorna på sparkonton är på noll eller nära det har någon avkastning inte kunnat delas ut trots att det funnits sökande och behov.

Fonderna och stiftelserna finns sålunda men gör ingen nytta för de som de är tänkta till. Kommunen har nu gjort en översyn och genom länsstyrelsen har man fått tillstånd att bruka medlen.

Finns det under 10000 kronor i fonden har nämnden tillåtelse att dela ut det på en enda gång. Är summan mellan 10000 och 50000 kronor delas det ut på fem år och är det mer pengar sker det på längre tid.

Ambitionen är att försöka gallra ut ett antal fonder som idag är ganska åldersstigna.

De som ansöker om pengarna måste ha en anknytning till aktuell bygd, antingen vara folkbokförd eller uppvuxen. Fonderna söks senast sista september och delas ut lagom till jul.

Skillnad på kön

Enligt stadgarna ska de delas ut till fattiga men vad är då fattiga? Enligt Statistiska Centralbyråns definition av fattiga personer räknas de som lever på en inkomst som understiger 60 procent av medianinkomsten i landet.

2016 var den summan 11840 kronor per månad om man bara räknar kvinnor.

Motsvarande summa för män var 15462 kronor per månad.

Det är också det underlag som ligger som protokollfört förslag för socialnämndens novembersammanträde.

- Vi har satt det som en gräns men tittar på det och andra omständigheter. Vi försöker göra det rättvist.

Men frågan är hur rättvist det förslaget egentligen är och om det överhuvudtaget går ihop med Eksjö kommuns jämställdhetspolicy?

För Eksjö kommun har i sin "fattiggräns" inte slagit ihop statistiken för män och kvinnor i riket och delat på två, utan skiljer på könen.

En man räknas sålunda som fattig i Eksjö kommun när han har 4000 kronor mer i plånboken varje månad än en kvinna?

- Någonstans måste riktlinjer finnas och regler att stödjas på. Det är lite systematiskt som det ser ut i samhället.

Den i sammanhanget inte helt betydelselösa summan som skiljer en man respektive kvinna att ses som fattig verkar tjänstemännen och politikerna inte ens ha reflekterat över.

- Det diskuterades inte på novembermötet, säger Gunilla Bergdalen.

Fonderna och förslag till fördelningen kommer att vara ett ärende vid socialnämndens sammanträde i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om