Låg utbildningsnivå

Invånarna i Jönköpings län har tillsammans den näst svagaste utbildningsnivån i hela landet. Tomas Kroksmark, professor i pedagogik, tror att med tanke på den företagsamhet som finns i länet, går faktumet att förklara. - Många blir uppmuntrade att jobba i industrin och det lönar sig inte så mycket att studera.

Eksjö/Mariannelund2008-05-13 06:14

Men han höjer samtidigt en varningens finger med tanke på den ökade internationaliseringen och en marknad där vissa länder tar allt större plats i konkurrensen. För att kunna vara konkurrenskraftig i den allt mer globaliserade marknaden krävs bland annat ökade kunskaper i engelska och kommunikativ kompetens, exempelvis hur man uppför sig i olika sammanhang och kulturer.

Rent och mycket teknik
Miljön på industrierna har också förändrats.
- En industri i dag ser inte ut som för 20 år sedan. Det är rent och snyggt och mycket teknik. Tekniken måste ungdomarna lära sig för att bli attraktiva för jobb.
Skolan har naturligtvis en avgörande betydelse i det fallet men skolan har samtidigt många uppdrag att fylla.
- Skolan kan inte bara producera nyckelkompetenta personer. Den ska även försvara miljö, demokrati, jämställdhet med mera, säger Victoria Carlsson-Wahlgren, forskare vid Högskolan i Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om