Lägsta antalet nybörjare

I år börjar bara åtta barn i Furulundsskolans förskoleklass, vilket är det lägsta antalet någonsin. Samtidigt är högstadiet som störst nu om man ser till de senaste åren. Sedan dalar elevunderlaget rejält. På Furulundsskolan har flera förändringar skett på lokalsidan när höstterminen inleds.

Eksjö/Mariannelund2005-08-17 06:46

Skolpersonalen har varit verksam en tid men för skolbarnen börjar allvaret i dag, onsdag. För 175 elever i högstadiet och för 240 elever i de lägre klasserna i Mariannelund, Ingatorp och Hjältevad.
I Mariannelund välkomnas åtta elever till förskoleklassen vilket troligtvis är det lägsta någonsin.
Till nästa höst blir det å andra sidan en stor förändring av den siffran då inte mindre än 23 barn är sex år.
Det gör i sin tur att trycket på barnomsorgen blir betydligt mindre till nästa höst. Därmed frigörs också många platser till glädje för de som nyligen fått barn.
17 barn börjar i årskurs ett på Furulundsskolan.
I Ingatorp börjar nio barn förskoleklassen och tio i årskurs ett.
Hjältevads upptagningsområde har sju sexåringar och åtta barn i årskurs ett.

Konstant underlag
Skolområdet har under några år kunnat konstatera allt färre elever som börjar skolan. Den kurvan har nu slutat att stupa nedåt och prognosen för de närmaste sju åren ligger på ungefär samma elevantal som finns i dag.
- Till alla orterna har det flyttat in nya barnfamiljer, konstaterar Tomas Svensson, som är rektor för de lägre klasserna.
Det hittills minskade elevunderlaget kommer att märkas på högstadiet framöver.
I höst är eleverna som flest, 175 stycken.
- Till nästa läsår blir det tio färre elever. Sedan minskas det med 20 elever per år fram till 2010, säger Carllennart Johansson, som är rektor för de äldre eleverna samt områdeschef.
Snabb huvudräkning ger att det om fem år därmed bara är cirka 100 elever på högstadiet i Mariannelund.

Renovering
Under sommaren har en rejäl uppfräschning av högstadiets korridor med toaletter genomförts. Väggen mellan kafeterian och korridoren har rivits och en helt ny lokal har därmed uppdagats. I stället för en mycket mörk och murrig korridor har det blivit en öppen och ljus plats i mitten, nästan som ett litet torg.
Detta är målat i ljusa färger och med matchande nytt golv. Många av eleverna lär bli förvånade när de kliver in i sin gamla skola igen.
Elevskåpen har tvättats rena och ser nu nästan nya ut. En hel del skåp har man dessutom kunnat plocka bort, vilket gjort att man kunnat möblera om. Också det har medfört att korridoren känns luftigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om