En grupp narkosläkare på Höglandssjukhusets operation- och intensivvårdskliniken vänder sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp. De ber myndigheten bedöma arbetsmiljön som de anser har en risk för utmattning, psykisk och kroppslig ohälsa på grund av en alldeles för hög arbetsbelastning. Det sker i samband med att det dessutom råder brist specialister och att man har ett stort beroende av hyrläkare.
Man ser i situationen en påtaglig risk för patientskador.
Redan i oktober 2015 gjordes en skriftlig framställan till arbetsgivaren om vad man ansåg var ett betydande arbetsmiljöproblem. Situationen beskrevs som ohållbar och man gav förslag på åtgärder.
På eftermiddagarna är vi endast två narkosläkare för nio operationssalar, där 1-2 salar kan vara barnsalar, som kräver högre kompetens och mer övervakning och där en sal är akutsal där operationer kan kräva konstant narkosläkarnärvaro, skrev man då till ledningen. Man beskrev också de brister som fanns och olika situationer man ibland hamnade i med risk för patientskador.
Trots stora jourinsatser från våra hyrläkare är 25-timmarspass för ordinarie specialister ingen orimlighet och arbetstidslagens krav på dygns- och veckovila är omöjliga att hålla. Att man under de betingelserna inte kan ha nödvändig skärpa i varje klinisk situation är förstås oundvikligt. Situationen blir än värre av att sjukhuset jourtid inte har omedelbar tillgång till specialistresurser vid andningshinder, svår hjärtsjukdom eller när svårförlösta barn är allvarligt påverkade, är det upp till narkosjouren att stabilisera patienten, fortsatte skrivelsen för två år sedan.
På sikt vill vi börja utveckla vården, inte bara hoppas på att ännu en dag passerar utan någon allvarlig incident, påpekade läkarna.
Men sedan dess anser läkargruppen att situationen bara har förvärrats än mer. Man beskriver hur flera läkare och till och med verksamhetschefen har valt att lämna arbetsplatsen. Något som inte förbättrat situationen.
– Vi upplever inte att ledningen verkligen tar oss på allvar och försöker lösa problemet, skriver skyddsombudet nu till Arbetsmiljöverket.
Miljöpartiet i regionen har tidigare höjt ett varningens flagg kring Höglandssjukhuset och bedömer utvecklingen som oroande, vilket man framfört i fullmäktige.
MP, V och S vill att neddragningen av vårdplatser omgående ska stoppas för att sjukhusen ska få arbetsro men alliansen har haft en annan åsikt.
– Vi känner att det är dags att sätta ner foten och se till att slå vakt om sjukhusets verksamhet, sa Sibylla Jämting, MP-gruppledare och Kajsa Carlsson, till Smålandstidningen nyligen.
Regionrådet Mia Frisk (KD) svarade i en senare artikel att hon ansåg det de sagt var en sorglig svartmålning av sjukhuset och hon ansåg att helhetsbilden inte stämde med verkligheten. Hon hade dagarna innan följt arbetet på en vårdavdelning i Eksjö och pratat med personalen och ansåg efteråt att hennes bild av Eksjö som ett väl fungerande sjukhus hade stärkts.