Lamahingsten Edvin vaktar fåren

I Ryssebo på landsbygden utanför Hjältevad finns en hittills originell fårvakt, lamadjuret Edvin. Han vaktar sin flock får med stort ansvar och ingen obehörig släpps förbi utan att han godkänt det först.

Lamadjuret Edvin är fårens givna ledare men också vakt mot olika faror.

Lamadjuret Edvin är fårens givna ledare men också vakt mot olika faror.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-07-11 07:14

I en hage går 25 får med en härlig mix av färgkombinationer. Varje tacka och lamm verkar ha "ramlat" i sin egen färgburk och är lätta att känna igen. På så vis har de också blivit extra personliga och alla tackor har fått sina egna namn.
Värmlandsfår var den ras som Monica Axelsson och Jimmy Brorsson föll för när de för sex år sedan skaffade sig några får.
Men det går numera inte bara ovanliga får i hagen. Sedan en tid tillbaka drar lamadjuret Edvin till sig blickarna, en rejäl jätte, jämfört med fåren.
- Vi funderade på att skaffa ett lamadjur redan för fyra år sedan. Lite senare åkte vi och tittade på en lamafarm med massor av djur. Jag fick en favorit men den hann att säljas innan vi bestämde oss. Och då lät vi det vara, berättar Monica Axelsson.
Men intresset för att köpa ett lamadjur bleknade inte bort, speciellt inte sedan man sett en räv springa runt bland fåren.
- Vi blev väldigt fascinerade av lamadjuren. Det är vackra djur och vi bestämde oss för att köpa ett, säger hon.
Edvin, en lamahingst från Skåne, gick förut bland nötkreatur och tog hand om dem.
Men så nyligen fick han ett nytt jobb med nya uppdrag i Ryssebo. Får hade han aldrig sett tidigare och han var lite försiktig först. En av gammeltackorna beslutade sig för att jaga bort honom i början men det tog inte lång stund förrän laman och fåren accepterat varandra.
Nu är Edvin fårens självklara ledare. Han samlar ihop flocken med skarp blick och ett eget läte.
Edvin har koll på om det dyker upp några faror. Och det är just syftet, att skydda fåren både mot rovdjur och eventuellt också illasinnade människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om