Landets bästa strokevård

Höglandssjukhuset i Eksjö sätter ribban högt och satsar på att uppnå landets bästa strokevård. Organisationen trimmas för att spara viktiga minuter.

Eksjö/Mariannelund2011-09-27 06:18

I maj nästa år öppnas en ny strokeenhet på Höglandssjukhuset i Eksjö. Plan fem i den nya byggnad som byggs ska inrymma strokeenheten där både akutsjukvården vid stroke och dess rehabilitering samlas. De delar som tidigare kopplats till strokevården i Nässjö, 16 platser, koncentreras till Eksjö. Medicinavdelningen i Eksjö får på samma vis färre platser.
Förändringen går efter de nationella riktlinjerna att satsa på en sammanhängande vårdkedja och man räknar med att vinna 3-4 vårddygn.

24 platser
Totalt blir det 24 vårdplatser där alla patienter får eget rum. En del av avdelningen blir en intensivvårdsenhet.
Personalen som kommer att jobba på avdeningen har ett specialintresse av det här området. En del har arbetat på medicin i Eksjö, andra på geriatriken i Nässjö. Alla genomgår nu en specialutbildning om just stroke.
Att patienterna slipper förflyttas mellan avdelningar ses spara både vårddagar och blir mer säkert för patienten. Patienten är på samma vårdställe hela vårdtiden och får möta samma personal.

Minuter viktiga
För en person som fått en stroke är tiden väldigt viktig. För varje minut dör fler celler i det område av hjärnan som skadats.
Omedelbar transport till sjukhus för diagnos och lämplig vård är avgörande.
- I dag söker folk vård för sent. Vi har tio trombolyser på ett år men hoppas på betydligt fler. Det borde vara 40, säger överläkare Lilian Carlsson-Pähn.
Trombolysbehandling kan vara av stor betydelse men för att kunna ge denna får det inte ha gått mer än 4,5 timma efter stroken inträffat.
- De som vaknar med symtomen kan inte få den då man inte vet när stroken inträffat. Kärlen blir sköra och risken är att man kan få en stor hjärnblödning. Hindrar gör också ifall man har andra sjukdomar, exempelvis cancer. Eftersom trombolysen påverkar hela kroppen är det inte säkert man tål behandlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om