Landets yngsta orgelspelare, för en tid sedan

När han som 13-14-åring började spela på kyrkorgeln i Karlstorps kyrka blev han landets yngsta orgelspelare. När han några år senare, kombinerade sitt jobb i kyrkan med att spela i ett dansband, rönte det stor uppmärksamhet även i riksmedia.

En bild när han som tonåring blev landets yngsta orgelspelare.

En bild när han som tonåring blev landets yngsta orgelspelare.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2013-07-12 06:14


Inge Danielson hade en tramporgel i barndomshemmet som han gärna satte sig vid.
- Mamma spelade lite. Pappa gjorde det också innan han fick Parkinsons så jag minns inte att han spelade. Jag hade farbröder som spelade dragspel och fiol, beskriver han musiken i barndomen.
I unga år började han spela på tramporgeln i missionshuset i Kråkshult. Nils Martinsson, kantor i Alseda, gav honom så småningom lektioner.
- Men det fanns inget piano. Axel Bjelkemyr (Andersson) hade däremot ett piano och han var släkt med Nils Martinsson så jag fick börja spela hos honom, minns Inge Danielsson.
Musiken fångade Inge och han lärde sig snabbt. När han gick och läste i början på 1960-talet såg konfirmationsprästen Göran Westholm hans talang och frågade om han kunde hoppa in och spela orgel lite då och då i Karlstorp och senare i Kråkshult.
Yngst i landet
Så blev det och det innebar att han blev landets yngsta orgelspelare.
- Jag kunde inget om gudstjänstordning men min mamma hjälpte mig, säger han.
1965 fick han anställning i de båda församlingarna och hade orgelspelandet som deltidssyssla jämte ett jobb på Pauliströms bruk, (som senare byttes ut mot Trämanufaktur i Ingatorp och ett vaktmästarjobb i Hässleby församling).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om