Landsbygden drabbas hårt

Eksjö och Hultsfred tillhör förlorarkommunerna när 40-talisterna går i pension. Storstäderna går opåverkade ur generationsväxlingen men för landsbygden kan det få förödande konsekvenser. "Sverige slits isär", varnade Claes Olsson, analyschef på AMS vid Regionförbundets senaste möte.

Eksjö/Mariannelund2010-09-29 06:22

Generationsväxlingar pågår hela tiden men den som kommer när 40-talisterna går i pension är större än någonsin. Dessutom är skillnaderna inom landet mycket stora.
Landsbygden både i söder och norr har en väsenligt äldre befolkning än den i de stora städerna.
Därför finns det inte tillräckligt med yngre människor som kan ta över de arbetstillfällen som frigörs när så många går i pension.

Politiker måste
- Något inom politiken måste göras för att klara av det här, menar Claes Olsson, analyschef på Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS), som föreläste för Regionförbundets (i Jönköpings län) politiker vid deras senaste möte.
- För första gången på mycket länge kommer vi att ha en krympande arbetskraft om inget sker. Det ställer oss inför utmaningar, det är en fråga om välfärdens finansiering. Den behöver stora skatteintäkter men då behövs en stor arbetande befolkning, säger Claes Olsson.
Redan 2012 blir antalet yrkesarbetande färre.
Statistik över den så kallade försörjningsbördan, det vill säga hur många som ska försörjas av varje person i arbete, visar ökande tal efter att ha minskat i många år. Men det ser olika ut över landet. Norrlands inland är särskilt drabbat men även landsbygdskommuner i södra Sverige.
- Det kommer krävas mer skatteintäkter för att hålla den välfärd vi har idag, säger Claes Olsson och visar diagram över hur många som går i pension de närmaste åren och hur många de är jämfört med totala antalet sysselsatta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om