Landstinget tvingas höja skatten med 40 öre

Landstinget i Jönköpings län tappar 250 miljoner i det kommunala skatteutjämningssystemet. För att kunna finansiera investeringar som behöver göras med egna pengar tvingas man höja skatten 40 öre nästa år.

Eksjö/Mariannelund2013-10-16 06:28

Den borgerliga majoriteten med Miljöpartiet tvingas efter mycket långa budgetförhandlingar att införa en skattehöjning nästa år. Det under själva valåret.
- Vi bedömer att det är en nödvändig åtgärd. Det behov av resurser som finns inom Landstingets verksamhet framöver kan inte täckas helt och hållet genom effektiviseringar. Det finns enighet kring höjningen bland alla partier i den politiska ledningen, säger landstingsstyrelsens ordförande Håkan Jansson (M).
Skatteutjämningssystemet ska jämna ut skillnaderna mellan landsting och kommuner. Jönköpings län är ganska välmående och får därför betala in mer till systemet.
Samtidigt står man inför stora investeringar som måste lösas ekonomiskt.
Landstinget investerar 1,9 miljarder kronor i länets sjukhus och vårdcentraler under kommande år.

Höglandssjukhuset
Investeringarna rör bland annat nybyggnad av lokaler för operation och intensivvård samt ny entré på Höglandssjukhuset i Eksjö, ny- och ombyggnad av operationslokaler på Värnamo sjukhus samt om- och tillbyggnad av lokaler för strålbehandling på Länssjukhuset Ryhov.
- På det här sättet tar vi ansvar för en god vård även på lång sikt, säger landstingsrådet Mia Frisk (KD). Våra sjukhus och övriga lokaler behöver vara rustade för att kunna möta och anpassas efter såväl dagens som framtidens vårdbehov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om