Lång debatt om soptippsreservatet

Debatten blev lång i kommunfullmäktige om bildandet av naturreservatet Skedhult som nu efter flera års diskussion inte blir av. Istället blir det en egen kommunal satsning på naturvård i området.

Borgmästarängen väster om Eksjö vid Norra Vixens strand.

Borgmästarängen väster om Eksjö vid Norra Vixens strand.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-04-30 07:29


I cirka sex år har det funnits planer på att bilda ett naturreservat kring Skedhult väster om Eksjö stad. I reservatet skulle bland annat gamla Gyesjöns soptipp ingå. Reservatet har dock sedan dess hamnat i en långbänk med intressekonflikter mellan olika grupper och organisationer som blossat upp.
Området innehåller flera områden omhuldade av Eksjöborna.
Förutom gamla soptippen ligger också Skedhults golfbana i området (golfbanan ska dock inte ingå i det naturreservatsplanerade området). Där finns också Hyttens kvarn som används av frilufts- och naturorganisationer.

Borgmästarängen
I området ligger också Fiskartorpsåsen, ett värdefullt naturområde och utflyktsmål. I västra utkanten av området ligger Borgmästarängen, ett slag symbol för Eksjös kulturhistoria. Borgmästarängen anlades av den välkände borgmästare Munthe och är än idag ett vackert skogsområde i halvöppen ängsmark.
Borgmästarängen ligger intill Norra Vixen, sjön som är råvattentäkt för Eksjöbornas dricksvatten.
Norrut avgränsas reservatsområdet av järnvägen och militärens övningsområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om