Lantliv på bulgariska

Den nya utställningen på Emilkraften handlar om hur det var att leva på landet för cirka 50 årsedan. Vera Vasileva från Bulgarien målar otroligt naturtrogna tavlor. De ser nästan ut som fotografier. Hon målar mest hästar i olika miljöer och oftast arbetshästar som till exempel drar ett hölass.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2003-07-31 22:16

Vera Vasileva som ställer ut på Emilkraften nu är i från Bulgarien. Men hon har ställt ut sina tavlor förut i Sverige. Bland annat i Tingsryd på biblioteket i samband med att de invigde travbanan.
- Tingsryd kommun är det så kallade hästriket så hennes tavlor var verkligen passande där, säger Bernt Strand som är hennes ombud i Sverige.
Hon gick ur Konstakademin i Sofia 1992 med topp betyg och redan då fick hon ställa ut sina tavlor på ett galleri i London.
- Det var en samlingsutställning för lovande konstnärer runt om i Europa.
Bernt Strand och hans familj lärde känna Vera Vasileva genom vänner som de har i Bulgarien. Han har representerat henne i Sverige i fem år nu.
Hon målar väldigt naturtroget det ser nästan ut som du tittar på ett foto. Motiven är från lantbruket och visar hur det drevs för cirka 50 år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om