Lärarbrist gör att många elever blir underkända

16 av 31 elever i en niondeklass på Furulundsskolan riskerar att få underkänt i kärnämnena. Detta på grund av bristen på lärare och att det inte finns resurser för att anställa fler. - Jag är bekymrad, säger Bernhard Issal, ordförande i barn- och ungdomsutskottet.

Furulundsskolan ligger under riksgenomsnittet när det gäller antalet lärare per 100 elever.

Furulundsskolan ligger under riksgenomsnittet när det gäller antalet lärare per 100 elever.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2008-02-23 05:06

SVT har granskat lärartätheten i de svenska skolorna och har då kommit fram till att det i hela landet i snitt går 8,3 lärare på 100 elever. I Småland och på Öland är snittet högre: 8,7 lärare per 100 elever.
Det är Borgholms kommun som framför allt ser till att få upp snittet. De ligger nämligen bäst till med 10,7 lärare på 100 elever.
Samtidigt ligger en tredjedel av Smålandskommunerna under riksgenomsnittet och det är Eksjö kommun som är sämst med sina 7,2 lärare per 100 elever.
- Jag tror att Eksjö kommun har gått upp något, från 7,2 till 7,55. Men det stämmer att vi fortfarande ligger under riksgenomsnittet, säger barn- och ungdomsutskottets ordförande Bernhard Issal, och tillägger att han alltid kämpar hårt för att få mer resurser till skolorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om