Lät sig inte luras

Innan semestern och jul är högsäsong för utskick av bluffakturor till företag. På Företagarnas Riksorganisation uppmanar man alla företagare att vara extra uppmärksamma just nu.

Räkna med bluff-fakturor i julruschen. Bagaren Östen Andersson i Mariannelund fick en elräkning på 6 000 kronor från ett ökänt  företag i Jönköping. Han lät sig dock inte luras. Nu vädjar Företagarnas Riksorganisation till alla företagare att hålla ögonen öppna.

Räkna med bluff-fakturor i julruschen. Bagaren Östen Andersson i Mariannelund fick en elräkning på 6 000 kronor från ett ökänt företag i Jönköping. Han lät sig dock inte luras. Nu vädjar Företagarnas Riksorganisation till alla företagare att hålla ögonen öppna.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2002-12-11 08:47

En av de fakturor som skickas ut ser precis ut som en elräkning, men någon elleverans har han inte sett av eller ens beställt.
Bagaren Östen Andersson i Mariannelund vet. Han fick en faktura på nästan 6000 kronor. Men han lät sig inte luras. Det har blivit allt vanligare med bluffakturor. I en stressig tillvaro kan det vara lätt att något som ser ut som en vanlig räkning, men inte är det, slinker med övriga betalningar. En av de senaste luftfakturorna är från ett elföretag i Jönköping som skickat ut papper med erbjudanden om information om elleveranser.
Pappret ser ut som en vanlig elräkning. Vid summan står ord som avgifter, förbrukning och elleverans och på en upptryckt bankgiroblankett finns avgiften utsatt.
- Det ser ut som en vanlig faktura. För vår del var summan att betala 5 750 kronor, säger Östen Andersson på Konditori Brödstugans bageri i Mariannelund.
I en liten ruta står några rader finstilt och svårtydd text, där det framgår att det handlar om information. Någon elleverans är det därför inte frågan om.

Dyrköpt information
För informationen skulle bageriet betala närmare 6 000 kronor.
- Den informationen kan jag få gratis om jag går ut på internet, säger Östen Andersson.
Bageriet i Mariannelund var vaksam och gick inte på bluffen medan andra råkat illa ut och förlorat mycket pengar, när de i brådskan inte sett upp.
På luftfakturan finns ett telefonnummer men det går bara till en telefonsvarare.
Östen Andersson säger att han råkat ut för sådana här fakturor innan och att de dyker upp med jämna mellanrum.
Företaget Elkraft i Jönköping AB är känt hos polisen. Jönköpingspolisen har fått in ett 100-tal anmälningar mot bolaget.
Även om pappret ser ut precis som en elräkning, står det i den finstilta texten att det handlar om information. Det må vara högst omoraliskt att skicka ut sådana brev men det är ett sätt att kringgå lagstiftningen.
Vanligt vid jul
I tider kring jul, liksom i semestertider är bluffakturorna som vanligast.
- Det skickas ut väldigt mycket nu. Det finns två högsäsonger. Den ena är strax före jul och det andra strax före semestern, säger Per-Olov Norlander, vd i Företagarnas Riksorganisation i Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om