Leiab storsatsar i Mariannelund – siktar på en fördubbling av kapaciteten

Framgångarna för Leiab i Mariannelund och efterfrågan på dess fönster gör att man än en gång börjar bli för trångbodda. Nu bygger man ut fabriken för att kunna dubblera den maximala produktionen. Totalt handlar det om en investering på cirka 50 miljoner kronor. Upp till 70 nya anställda kan komma att bli aktuellt.

Vd Johan Pettersson vid den plats där kallagret stod för bara tre dagar sedan. Nu ges här plats för en ny produktionshall. Foto: Ivonne Svahn

Vd Johan Pettersson vid den plats där kallagret stod för bara tre dagar sedan. Nu ges här plats för en ny produktionshall. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-03-15 05:00

Bland annat engelsmännen har fått upp ögonen för de smålänska fönstren och på senare år har flera stora leveranser gått till stora byggprojekt i den engelska huvudstaden. Nyligen tog man hem en för företaget mycket stor order i ett sådant byggprojekt.
 – Nybyggandet har ökat kraftigt, inte minst i Sverige. Leiab har förmånen att få arbeta med byggföretag och fönsterbytare som går starkt i volym och vi gör allt vi kan för att så snart som möjligt kunna erbjuda kortare leverenastider, säger vd Johan Pettersson.
Sedan 1982 har företaget erbjudit svensktillverkade aluminiumfönster med träbeklädd insida i olika modeller. Idag finns dess fönster och fönsterdörrar i mer än 10 000 fastigheter i Sverige.

Leiab har rönt framgångar och företaget har de senaste två åren satsat över 20 miljoner för att utveckla fabriken och öka sin kapacitet.

Det omfattar bland annat nya bearbetningsmaskiner och nya kontorsplatser. Dessutom har man utökat lagerytan med 4 000 kvadratmeter för inkommande material.
 – De genomförda åtgärderna har gjort att vi kunnat öka kapaciteten med 25 procent, säger Johan Pettersson.
– Men det är inte tillräckligt utifrån den starka byggkonjunktur som råder. Nu tar vi därför nästa steg och bygger ut produktionsytan. I dag producerar vi cirka 60 000 fönster och fönsterdörrar per år. Framöver är det tänkt att långt mer ska bli möjligt, fortsätter han.

Företaget väljer måttfullhet i sin utökning.
  – Som vanligt tar vi många små steg i utökningen av produktionen och de tas i den takt orderingången ökar.

Även om bostadsbyggandet är mycket starkt kan vi inte ta för givet att volymerna fortsätter att öka år från år utan något bakslag.

– Sett över tiden kommer det troligtvis att finnas en volymökning till följd av den väntande befolkningsökningen. Det kan dröja flera år innan vi får uppleva att produktionen i fabriken faktiskt dubblerats mot idag.  Ödmjukhet varar längst och vi har all anledning att fortsatt ödmjuka. Men vi förbereder oss på att kunna tillverka fler fönster och fönsterdörrar i Mariannelund. Vi siktar mot 100 000, säger han.

Leiab har redan börjat inleda satsningen praktiskt då man i dagarna börjat riva det gamla kallagret. 

– Arbetet började den 11 mars och i eftermiddag är det nedmonterat, säger han tre dagar senare.

Det blir också här den nya produktionslokalen ska uppföras. Det blir en liknande tillbyggnad som den som gjordes vid den senaste större tillbyggnaden 2006.

I dag ligger produktionsytan på 7 500 kvadratmeter. Den nya lokalen omfattar 2 200 kvadratmeter och väntas vara klar under hösten.

Fabrikens nuvarande produktion påverkas inte. De nya maskinerna och nya arbetsplatser installeras främst i den nya lokalen eller på tomma ytor som skapas i dagens fabrik.
– Bedömningen är att det kommer ta 1,5 till två år innan allt är på plats med både byggnad, maskiner och arbetsplatser, säger Johan Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om