Leksaksmuseum har öppnat

En gång i tiden började med ett dockmuseum för Eva Sundell som öppnade sitt första museum på Öland. För en vecka sedan stod hennes museum i Mariannelund klar och nu är det både dockor, leksaker och poplegender som samsas i ett stort hus mitt i centrala Mariannelund.

Eva Sundell öppnade i veckan sitt dock- och leksaksmuseum i Mariannelund.

Eva Sundell öppnade i veckan sitt dock- och leksaksmuseum i Mariannelund.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-06-16 04:06


Eva Sundell poängterar dock att det inte bara är från barnens värld hon hämtat sina ustlänningsobjekt, utan gamla kläder, skor och hattar ingår också i kollektionen.
- Hade jag haft ett större tillhåll i form av ett slott, eller liknande hade jag ställt ut allt möjligt, säger Eva Sundell.
- Jag hade sålt min gamla skola i Nävelsjö, då jag kände att det var dags för en förändring.
Hon hade egentligen tänkt bo på landet, men när möjligheten dök upp att köpa ett helt kvarter i Mariannelunds centrum, slog hon till.

152 år
Huset där museet huserar är från 1860 och Eva Sundell berättar att en del av utställningsobjekten kommer från ungefär samma tid.
En slängd barndomsleksak och längtan efter denna gjorde att Eva Sundell började samla på saker tror hon själv.
- Jag har alltid gillat gamla saker, jag tycker de är som skatter och min farmor tog mig runt på museer som liten.
- Sedan blev det lite sport med leksaker att hitta dessa, då det hör till ovanligheten att folk sparar dessa i 50 år eller längre.
Sju år efter att hon började samla insåg Eva Sundell att det inte fanns plats kvar hemma och därför behövde hon en lokal.
Passande nog hade familjen då flyttat till Öland och en gammal lanthandel med alla gamla hyllor kvar.
- Jag funderade på om jag skulle våga öppna ett museum, men chansade då jag hade föremål som spände över en 100-årsperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om