Listigt knep satte dit sedeltjuv

En före detta 35-årig polisanställd vid Polisen i Eksjö förlorade i hovrätten. Han döms för stölder i Eksjö polishus förra året. Det var i juli förra året som mannen blev misstänkt för flera stölder i polishuset.

Foto: TT

Eksjö/Mariannelund2016-09-13 08:00

Den polisanställde ska vid tre tillfällen ha stulit pengar från en kollega.

Arbetskamraten han stal från hade dock koll på sina pengar. Han hade räknat dem kvällen innan och visste att det var fem hundralappar. Han använde inte kort vid sina inköp.

De hade en kvarts överlappning i arbetstid och när kollegan av en tillfällighet tittade in i personalrummet, såg han att hans plånbok inte låg där han lagt den i väskan. När han tittade i den saknades 200 kronor.

Nästa gång han jobbade hade han räknat sina pengar noga och ställde väskan där han brukade. Han gick ut och hämtade sig en kopp kaffe och en tidning medan 35-åringen var kvar. När han kom tillbaka saknades en hundralapp.

Samma sak hände ytterligare en gång. Befälet kontaktades då och en anmälan gjordes.

Märkt sedel

Dagen därpå riggade han en fälla. Han la han i en märkt sedel i kaffekassan och la den högst upp, över mynten. På kvällen var samma sedel borta ur kassan och på beloppet syntes det att 100-lappen inte växlats.

I det här läget kontaktades vakthavande befäl.

Den märkta sedeln hittades senare i fickan hos den misstänkte.

Med hjälp av den märkta sedeln, inpasseringsregistrering till personalrummet och övervakningskameror som bevis dömdes den polisanställde till villkorlig dom och dagsböter mot sitt nekande. Han skulle också betala tillbaka pengarna till idrottsföreningens kaffekassa.

35-åringen har överklagat Eksjö tingsrätts dom till hovrätten. Han anser att det inte är tillräckligt med bevis som visar att det är han som begått stölderna, då ingen har sett honom göra det. Att han råkade ha en märkt sedel i arbetsbyxorna förklarar han med att det finns många märkta sedlar och att det därmed inte är ställt utom allt rimligt tvivel att det är just den sedeln.

Hovrätten anser dock att bevisen finns och är tillräckliga och fastställer tingsrättens dom.

35-åringen hade vid brotten en tillfällig och nyligen påbörjad anställning men fick sluta denna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om