Lokalerna utdömda – EU-migranter tvingas flytta

En utflyttning av tillfälliga EU-medborgare sker i Wäduren i Bruzaholm. Kommunen har hotat ägaren med kännbara viten om det bor någon i lokalerna som dömts ut som bostäder.

Foto: Arkiv

Eksjö/Mariannelund2016-06-20 13:00

Den gamla skolan och idrottssalen har på senare tid varit boende för tillfälliga EU-migranter på besök i Sverige.

Enligt uppgifter till kommunen har upp emot 50 personer bott i fastigheterna, vilka fördelats på en stor fastighet, en mindre länga och i småstugor.

På senare tid har kommunen uppmärksammats allt mer att man borde besöka platsen. För några veckor sedan skedde en besiktning på plats och kommunen dömde då ut anläggningen ut som boende.

Problemen måste åtgärdas omgående av fastighetsägaren. Främst handlar det om stora brister eller frånvaro av ventilation.

Fastighetsägaren riskerar ett vite på 100 000 kronor per månad om någon konstateras bo i fastigheterna innan de åtgärdats.

Även duschar och toaletter dömdes ut. De är i alldeles för dåligt skick och är för få till det antalet personer som bor på platsen. Ägaren åläggs ha en dusch och en toalett på tio bäddar och ett tvättställ på fem bäddar. Annars riskerar han ett vite på 50 000 kronor per månad om någon boende finns i fastigheterna.

Ägaren måste också städa undan och rengöra anläggningen från mögel och smuts. Det är kopplat till ett eget vite på 50 000 kronor.

Samhällsbyggnadsnämnden tog beslut i ärendet i mitten av maj. Hotet om vite gällde om inte åtgärder skett en månad efter mannen delgivits beslutet.

Men mannen har ännu ej hämtat ut delgivningen varvid kommunen nu lär ta hjälp av stämningsman.

Kommunen har dock haft en dialog med föreståndaren på platsen. Han ska enligt kommunen ha tagit tag i situationen direkt och enligt utsago till kommunen ska utflyttning ha skett.

Om så skett vet inte kommunen men det är i så fall tidigare än vad man krävt. Kommunen hyser hur som helst förhoppningen att ärendet kan avslutas eller att ägaren åtgärdar lokalerna så att personer kan flytta tillbaka igen.

Har kommunen något ansvar för EU-migranterna som nu måste flytta?

- Kommunen har inget ansvar eftersom de är här frivilligt och de kommer från ett annat EU-land, säger Peter Larsson på Eksjö kommun.

Även om EU-migranterna inte är turister så ”jämställs” de med dessa i en sådan här situation och måste sålunda ordna boende på egen hand eller återvända till sitt hemland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om