Lovskola obligatoriskt

I augusti trädde en ny skollag i kraft vilket innebär att Eksjö kommun måste tillhandahålla lovskola för alla åttonde- och niondeklassare som vill försöka få upp sitt betyg.

Numera är alla kommuner tvungna att erbjuda lovskola för årskurs åtta och nio. Eksjö gör det i under sportlovet och i början av sommaren. Foto: TT

Numera är alla kommuner tvungna att erbjuda lovskola för årskurs åtta och nio. Eksjö gör det i under sportlovet och i början av sommaren. Foto: TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-01-25 17:00

Tidigare har lovskola varit frivilligt att ordna men sedan den nya skollagen trätt i kraft blir det obligatoriskt för kommunerna att ha lovskolor.

Tidigare har Eksjö kommun haft lovskola för årskurs åtta men nu blir det sålunda även ett måste att erbjuda även för niorna.

För andra årskurser är det fortsatt frivilligt om kommunen vill arrangera lovskolor eller ej. I vissa fall är det möjligt att söka statsbidrag för en sådan lovskola. För den nu införda obligatoriska lovskolan utgår däremot inga statsbidrag och det blir sålunda ännu en belastning på sektorn, som går många miljoner back.

Den nya skollagen gäller de elever som riskerar att inte bli godkända.

- Eleverna har rätt till 50 timmar efter årskurs åtta och 50 timmar i nian, säger utvecklingsledare Anne-Marie Pejrud.

Sportlovet

Lovskola hålls redan under sportlovet vecka sju. De som går den kan räkna ifrån de timmarna från den lovskola som hålls i sommar. För de som vill avslutas skolan med en tenta för betyg.

- Det är ett pusslande för att det ska fungera, säger Anne-Marie Pejrud.

Lovskolan i sommar måste ligga innan antagningen till gymnasiet äger rum, vilket är i månadskiftet juni/juli, för att ungdomarna ska kunna tillgodoräkna sig resultatet.

- Det är inte många dagar att spela på för att eleverna ska finnas med i den första antagningen till gymnasiet, säger hon.

Om det skulle finnas någon elev som inte omfattas av lovskolan men ändå nu vill försöka få upp sitt betyg ytterligare finns möjligheten, dock inte på lovskolan.

- Då får man läsa själv och tenta upp. Men man får betala för det själv.

Oklart hur många

Hur många elever det kommer att handla om vet man ännu inte.

Förra året handlade det om 30 elever och året innan 60 elever men då riktade man sig till årskurs sex till åtta.

Lovskolan förläggs till Eksjö gymnasium så att ingen elev ska behöva gå till sin vanliga skola utan att det blir något nytt. Att det bara blir i Eksjö har sektorn sålunda en förklaring till.

- Det är ju till Eksjö gymnasium vi vill att eleverna ska komma efteråt, säger Anne-Marie Pejrud.

Elever från exempelvis Ingatorp och Mariannelund får busskort och tiderna förläggs så att man kan ta sig fram och tillbaka.

Eksjö kommun kommer även att arrangera en lovskola för de barn som riskerar att inte få betyg i idrott för att de inte kan simma. Den är planerad till påsklovet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om