Ludwig och Lukas ungtupparna i kåren

16-åriga Ludwig Isaksson och Lukas Kvist från Mariannelund blir två av de yngre deltagarna i Eksjö Tattoo. De spelar sedan några månader tillbaka i Hemvärnets Musikkår.

Ludwig Isaksson och Lukas Kvist är yngst i Hemvärnets Musikkår och tillhör de yngsta som medverkar i Eksjö International Tattoo.Foto: Ivonne Svahn

Ludwig Isaksson och Lukas Kvist är yngst i Hemvärnets Musikkår och tillhör de yngsta som medverkar i Eksjö International Tattoo.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-10 09:00

Hemma hos Ludwig Isaksson har musiken spelat en stor roll under uppväxten. Storebror William har spelat piano så flitigt att han spelat med Robert Wells.

Ludwig valde i stället att spela saxofon. Även han fastnade för musiken och har varit trogen saxofonen sedan han började lära sig instrumentet i årskurs tre.

Baryton

Kompisen Lukas Kvist började också spela i trean, för honom var det trumpet som lockade. Men han valde snart bort trumpeten till fördel för baryton.

- Det är lite ovanligare, kommenterar han.

Båda har åkt till Eksjö för att ta musiklektioner och båda har gått med i Kulturskolans egna orkester.

I april tog de ännu ett steg i sitt musikintresse och gick med i Hemvärnets Musikkår, där de är de yngsta deltagarna.

- De äldre tycker det är skoj att det kommer med yngre, förklarar de det varma mottagande de fått.

Samtidigt känner de en press på sig.

- Man känner ju att man inte vill dra ner orkestern, säger Ludwig.

Lukas håller med:

- För oss är allt nytt. Bara det här med uniformen. Man vet inte hur den ska sitta. Och man vill ju inte göra fel, säger han.

Hel lovet

Under hela sommarlovet har de haft sina lördagar spikade. Varje lördag har de begett sig till Eksjö för att vara med på vaktparaden.

- Den började vid midsommar och avslutas den 10 september. Det blir ett tiotal spelningar totalt, säger de.

Den enda begränsningen deras låga ålder medför är att de ej får vara med på högvakten när musikkåren deltar. Här får de nöja sig med att vara åskådare tills de blir myndiga.

I Eksjö International Tattoo finns ingen åldersgräns och de ser fram emot de här dagarna och dess föreställningar.

- Det känns spännande och roligt. Vi har varit och tittat på ett tattoo en gång tidigare. Det är många andra orkestrar från andra länder som medverkar så det känns coolt att få vara med, beskriver de.

Yngsta deltagarna i Eksjöevenemanget är 13 år. Dessa ungdomar ingår i ungdomsorkestern från Ängelholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om