Lurade på flera hundra tusen

En 40-årig man från Höglandet som har anknytning till östra Eksjö kommun satte i system att lura av privatpersoner och företag pengar för varor han aldrig hade eller avsåg att sälja. Han lyckades dessutom få företag att leverera dyrbara maskiner. Ett företag lurades att leverera maskiner för 400000 kronor, ett annat för 230000 kronor.

40-åringen lurade av både privatpersoner och företag stora summor pengar. Foto: TT

40-åringen lurade av både privatpersoner och företag stora summor pengar. Foto: TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-03-07 14:10

Mannen åtalas nu vid Eksjö Tingsrätt för en rad bedrägerier som har ägt rum på olika platser i Sverige.

Ett par av fallen rubriceras som grova bedrägerier, där brottsplatserna bland annat varit Ingatorp och Korsberga.

Ett av de grova bedrägerierna ägde rum i början av augusti förra året i Korsberga, en tid då 40-åringen var mycket aktiv i den här hänseendet.

40-åringen uppgav då att han var en annan person. På så vis fick han ett företag att leverera en truck värd 230000 kronor. Men mannen avsåg aldrig att betala för maskinen.

Lastmaskin

Bara ett par veckor innan hade han i Vetlanda, under förespeglingen att han köpt och skickat en betalning över internet fått en lastmaskin levererad värd 187500 kronor.

Någon gång mellan den 16 och 29 augusti i fjol avsåg han leverera en lastbil. Han lyckades få en man att föra över 65000 kronor till hans konto men någon lastbil såg köparen aldrig röken av.

Någon dag i nära anslutning till ovan beskrivna händelse valde 40-åringen att annonsera ut ett plogblad - som inte fanns. Han uppgav också här någon annans namn. Han lurade köparen att föra över 2000 kronor till sitt konto.

Året innan 2016 lurade han en man att en brådskande tullavgift var tvungen att betalas. På så sätt fick han personen att sätta in 10 000 kronor på 40-åringens konto.

Samma man fick han att föra över ytterligare 12500 kronor dagen efter med samma förespegling att en akut tullavgift var tvunget att betalas, fast det var lögn.

Gods för 400 000

40-åringen la också ut en annons att han hade ett lastbilsflak till salu men saknade både avsikt som möjlighet att sälja ett sådant.

Ändå lyckades han få ett åkeri att betala en handpenning på 8000 kronor till hans konto.

Kring Lucia och jul förra året tog mannen till storsläggan. Brottet, ett grovt bedrägeri, beskrivs ha ägt rum bland annat i Ingatorp i Eksjö kommun.

40-åringen lyckades i annans namn och med förespeglingen att han skulle betala, förmå ett företag att överlämna gods. Och det handlade vare sig om små saker eller små summor.

Maskinflak, containerflak, schaktflak, kranflak, dieseltank, minigrävmaskin, tjälkrokar, skyltvagn, krankorg, vattentank, dumper och skopa levererades.

Värdet av det överlämnade godset uppgick till minst 400000 kronor. I skadeståndsanspråken yrkar det drabbade företaget skadestånd för godset men också transportkostnader för över 50000 kronor.

I skånska Hörby ägde det sista av brotten rum som mannen åtalas för. Det skedde någon gång mellan den 5 och 13 januari i år.

Även här har han i annans namn lyckats få ett företag att överlämna gods. I det här fallet var det två lastbilsflak värda cirka 125000 kronor.

Efter denna händelse greps mannen och bedrägerihärvan började nystas upp. Rättegången i Eksjö Tingsrätt är bokad till nästa vecka. Tre dagar är avsatta till förhandlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om