Lutdammen ska saneras

Ett av Smålands mest förgiftade områden, resterna av gamla sulfitfabriken ska saneras efter snart 35 års väntan. Kostnaden kan bli 75 miljoner kronor. Eksjö kommun riskerar att få betala stor del. Arbetet kan komma igång tidigast nästa år.

Eksjö/Mariannelund2011-06-04 04:05

Nu är det klart. Länsstyrelsen har satt igång utredningsarbetet och gamla sulfitfabriksområdet ska saneras från sina gifter.
- Ett spontant jaaaa. Ur samhällets synvinkel väldigt positivt. Hela samhället lyfter ju, reagerar Hans Månsson, ordförande i Mariannelundsbygdens samhällsförening, på de stora nyheterna om att giftet mitt i Mariannelund ska bort.

Innan semester
Grävskoporna sätts dock inte i backen än på ett tag. Vem som har ansvar för förgiftningen måste utredas först.
Allra först handlar det om vem som har ansvar för att göra och bekosta en utredning av förhållandena i det förgiftade området.
Ansvarsundersökning beräknas bli klar innan semestertid, tror Martin Palm, länsstyrelsens handläggare för förorenade områden.

Flera månader
Utredningen av marken kommer troligtvis i gång i höst och tar flera månader att slutföra.
Själva saneringen kan alltså komma igång tidigast i början eller mitten av nästa år.
- Det är ambitionen men det är för tidigt att säga något än. De här projekten tenderar att dra ut på tiden, berättar Martin Palm.

Ansvar
Ansvaret för giftet kan läggas antingen på fastighetsägaren (kommunen) eller gamla fabrikens ägare (nuvarande Modokoncernen som köpte fabriken av Brusafors-Hällefors ab).
- Generellt ligger ansvaret på den som bedrivit verksamhet och i andra hand fastighetsägaren, förklarar Martin Palm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om