Lyckas fylla alla tjänster

Trotts en stor lärarbrist i Jönköpings län har Eksjö kommun inför vårterminen lyckats fylla alla tjänster förutom två.

En kurator och en lärare i moderna språk saknas inför vårterminen. Foto: Katarzyna Korza / TT

En kurator och en lärare i moderna språk saknas inför vårterminen. Foto: Katarzyna Korza / TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-12-22 12:00

Lärarnas Riksförbund uppger i ett pressmeddelande att det råder en enorm brist på lärare i Sverige, en brist som år 2031 kommer vara uppe i 80 000 lärare. I Jönköpings län uppgav de att rekryteringsbehovet är motsvarar fler lärare än vad som nu är aktiva. Men i Eksjö kommun anses läget inte vara akut inför vårterminen.

-Det är inga stora förändringar som skett från höstterminen, berättar utvecklingsledare Katarina Norén på barn och ungdomssektorn i Eksjö Kommun.

- Det är några som slutar och några som kommer till. Rekryteringsläget är att vi har behöver en språklärare i moderna språk och en kurator men det är inget som är akut till den 9de januari.

Lärarbrist

På frågan om det råder lärarbrist i Eksjö svarar Katarina varken ja eller nej.

- Behöriga lärare har vi inte på alla tjänster. Har man en fungerande lösning vill man inte att eleverna ska behöva byta lärare så tätt.

Dagsaktuella siffror på hur många behöriga lärare som kommunen har finns inte men nivån tros vara den samma som förra året.

- Den senaste undersökningen vi gjorde är från 2016 och då var 77 procent av de anställda inom grundskolan som hade en pedagogisk högskoleexamen. Det är svårt att säga men känslan är att det ligger på ungefär samma nivå nu.

Redo för start

Förutom de två tjänsterna som ännu inte är tillsatta menar Katarina att kommunen känner sig redo inför den kommande terminen.

- Det känns som att vi är redo inför vårterminen. Rektorer som kanske haft problem med rekrytering förut har fått tjänster tillsatta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om