Mäklare får dubbel varning

En mäklare i Eksjö får en dubbel varning av Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) för senfärdighet. Ännu sju år efter att han sålt en fastighet för ett dödsbo är lagfartsansökan inte komplett, vilket leder till fortsatta skattekrav på dödsboet. När FMI utredde saken, yttrade sig inte mäklaren inom utsatta tiden.

Eksjö/Mariannelund2017-10-19 12:00

I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen har företrädare för ett dödsbo riktat kritik mot en mäklare i Eksjö för en förmedling av en fastighet som tillhörde ett dödsbo.

Det var i februari 2010 som mäklaren ifråga fick uppdraget att sälja en fastighet. Det lyckades och köpekontraktet undertecknades i juni samma år. I samband med försäljningen fick mäklaren även sitt arvode.

Fick krav

Dödsboet förutsatte att mäklaren fullföljde sitt uppdrag och att alla handlingar skulle vara klara i och med köpet, inklusive lagfarten.

Men riktigt så blev det inte. I samband med 2011 års skattebeslut aviserades fastighetsskatt för dödsboet och arvingarna förstod inte varför de skulle betala fastighetsskatt för en fastighet som de inte längre ägde.

De frågade därför mäklaren som förklarade att allt inte var riktigt, riktigt klart - men att han skulle betala fastighetsskatten.

Fem år senare fick arvingarna fortsatt avisering om fastighetsskatt. De har därför varje år lämnat handlingarna vidare till mäklaren som betalat skatten och lovat att en lösning ska vara nära förestående.

Anmälde

Dödsbodelägarna anmälde till slut händelsen och ansåg att mäklaren grovt försummat sina skyldigheter som mäklare.

Mäklaren fick 2015 möjlighet att yttra sig men begärde då anstånd. Han yttrade sig men i ett senare föreläggande begärde Fastighetsmäklarinspektionen in ett nytt yttrande av mäklaren men något sådant lämnades aldrig.

Enligt vad framgår av utredningen har mäklaren först 2017, sju år efter försäljningen, lämnat in en egentlig ansökan om lagfart till Lantmäteriet.

Lantmäteriet meddelande senare att ansökan behövde kompletteras. Mäklaren fick uppskov men senast 7 augusti skulle kompletteringarna komma in.

Men så skedde inte och Lantmäteriet meddelade i höst att någon lagfart inte kunnat beviljas.

Det är mer än sju år sedan köpet genomfördes och har skapat bekymmer hos både köpare och säljare.

Fastighetsinspektionen anser att mäklaren brustit i sin omsorgsplikt och allvarligt åsidosatt god fastighetsmäklarsed och har att han uppvisat underlåtenhet att fullfölja sina skyldigheter. Agerandet är varningsgrundande menar inspektionen och ger mäklaren en dubbel varning för att han inte ombesörjt att en lagfartsansökan lämnats in vid försäljningen och att han inte svarat på Fastighetsinspektionens förelägganden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om