Man förlorade benet efter fördröjd diagnos

En 71-årig man som skadat benet efter att ha suttit fastklämd åtta timmar blev inlagd för tillsyn över natten på Höglandssjukhuset i Eksjö. Mannen drabbades av en svår infektion och fick amputera benet.

Eksjö/Mariannelund2015-12-03 14:50

Den 71-årige mannen ramlade den 26 augusti i år hemma i trappan i Eksjö och låg fastklämd med sitt ena underben i åtta timmar innan han hittades. Han fördes då med ambulans till Höglandsjukhuset.

Hans ben var svullet och han hade mycket ont. Han hade blåsor och märken på benet. När hans upplevelse av smärta efterfrågades svarade han nio på en tiogradig skala.
Hans hustru som nu gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg framförde en önskan att maken skulle få benet bedömt i Linköping.

- Men jag fick till svar att de inte kunde göra något där som inte sjukvården på Höglandssjukhuset i Eksjö kunde erbjuda, beskriver hon i anmälan.

Hustrun uppfattade det som om maken skulle tas till operation omgående men istället lades han in på en avdelning för observation över natten.

På morgonen beslutade läkare att benet skulle operades. Under de närmsta dygnen ska 71-åringen ha fått genomgå flera operationer. Han drabbades dock av en infektion som förvärrades. Två och en halv vecka efter fallet var han tvingad att amputera benet strax ovanför knäleden.

Hans hustru beskriver att mannen var fullt arbetsför i ett eget företag fram tills olyckan. Hon tror att benet hade kunnat räddas om svullnaden åtgärdats direkt i stället för att vänta.

- Jag tycker inte vården av benet har behandlats rätt skriver hon i sin anmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om