Många behövs till hustillverkningen i Hultsfred - ska utbildas i Hjältevad

Ingen överklagade upphandlingen om SKL-husen och Hjältevadshus väntar nu på att signera kontraktet som kan ge Hultsfred hundratals nya jobb då man hoppas kunna starta hustillverkning i den gamla husfabriken igen. Att starta upp en sådan omfattande tillverkning tar sin tid och de första husen kan därför komma att produceras i Hjältevad.

Det första SKL-huset kan komma att produceras i Hjältevad i slutet av året. I Hultsfredsfabriken gäller i början av nästa år.

Det första SKL-huset kan komma att produceras i Hjältevad i slutet av året. I Hultsfredsfabriken gäller i början av nästa år.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-01-26 11:30

Bostadsbristen är stor i Sverige och många kommuner har behov att kunna erbjuda nya bostäder.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, har för första gången någonsin genomfört en nationell upphandling av flerfamiljshus som kommuner ska kunna använda från och med i år. På så vis sparar kommunerna både tid och resurser då man slipper göra upphandlingar själv. Genom avtalet är det redan avklarat och kommunerna kan i stället fokusera på vad man behöver.

Något som kan bli extra värdefullt för de mindre kommunerna som oftast har en mindre organisation.

Hjältevadshus hamnade högst upp på listan av företag som får ramavtal.

- Vi är den prioriterade och har vunnit första plats och kommunerna ska vända sig till oss, säger Hjältevadshus vd Pontus Eklind.

Kontrakt

Att Hjältevadshus vunnit ramavtalet är naturligtvis en stor seger för företaget och dess utveckling. Därför har det varit nervösa dagar innan överklagandetiden gick ut i förra veckan.

Och riktigt än är inte pirret i magen över.

Kontraktet ska undertecknas i Växjö den 1 februari och först då känner företagsledningen att allt är i hamn.

Därefter kan man sätta sig ned med intresserade kommuner och se var det landar.

Pontus Eklind väljer därför, att än så länge, formulera sig väldigt försiktigt och säger att en fabrik "kan" öppna i Hultsfred.

Kontraktet (fyra år med option på två år) innebär inga utfästelser om ett visst antal hus som ska levereras men Pontus Eklind säger att många kommuner väntat på det här avtalet och att det pratas om tusentals hus.

För Hjältevadshus innebär det ett stadigt extra ben att stå på då det handlar om en upphandling i miljardklassen.

Hultsfred vinnare

Plats för produktionen blir isåfall Hultsfreds gamla husfabrik där företaget fortfarande äger lokalerna. Det gamla varumärket Hultsfredshus har inte använts på länge men det finns kvar, klingar kvalité och behöver bara dammas av.

En helt ny organisation kommer att skapas för SKL-husen för att inte påverka den andra husproduktionen, så den tappar fart.

- Om vi startar i Hultsfred så startar vi inte för fyra år, säger Pontus Eklind om satsningen som ses som långsiktig.

I SKL-husen får Hultsfredsfabriken en grundbas men det kan också bli radhus, parhus och dylikt.

I februari väntas det slutgiltiga beslutet fattas gällande Hultsfredsfabriken som idag är uthyrd med korttidskontrakt. De hyresgästerna ska ges tid att flytta och maskinparken som krävs har naturligtvis sina leveranstider.

- Så vi har tid att planera, säger Pontus Eklind.

Första från Hjältevad

Det första SKL-huset från Hultsfred kan bli aktuellt i början på nästa år.

I inledningsskedet kan dock Hjältevadsfabriken komma att vara involverad.

- Egentligen finns det inte plats i Hjältevad. Men med två fabriker blir vi mer flexibla.

Stor efterfrågan råder på nya hus och verksamheten i Hjältevad producerar för fullt. Här har man anställt många de senaste åren och i personalstyrkan ingår nu cirka 200 personer.

Fabriken har gjort två om- och utbyggnader de senaste tre åren för att öka kapaciteten men de lokaliteterna ämnar inte omfatta SKL-husen, mer än i inledande skede eller i särskilda pilotprojekt.

- Vi vet inte konsekvenserna än men intresset från kommunerna har varit mycket stort. Det kan bli pilotprojekt och de kan bli i Hjältevad, säger han.

Det gör att det första SKL-huset kan bli klart redan i slutet av det här året och då i Hjältevad.

Hundratals jobb

Men ljuset ligger fortfarande med sin starkaste styrka på Hultsfred. Här finns lokalerna och det är till Hultsfred som personal ska rekryteras. På sikt kan hundratals nya arbetstillfällen bli aktuella.

I bygden har det av tradition funnits ett stort kunnande i trähusbyggande men den kompetens som fanns då står kanske inte redo idag.

- Vi kommer ta hjälp av alla kanaler som finns, säger Pontus Eklind, gällande utbildningar och kompetensförsörjning.

Främst är det Hultsfreds kommun och Arbetsförmedlingen i det området som är involverade men man har även kontakt med exempelvis den nya träutbildning i Eksjö (som startade i höstas) och Träcentrum i Nässjö.

I Hjältevad finns husbyggarkunskapen och därmed räknar man med att kunna förlägga mycket av den utbildning som behövs just hit.

SKL-husen kommer att bli lägenheter med ett, två, tre och fyra rum i hus som varierar mellan två, tre och fyra våningar.

Husen kommer byggas färdiga som volymelement inomhus i fabriken för att sedan kunna monteras ihop snabbt på plats. Och skulle kommunerna av någon anledning ångra dess placering om ett antal år finns en stor flexibilitet. Då går husen att flytta till ett mer lämpligt område om kommunerna så önskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om