Många felfimpade cigaretter

Allmänt en renlig kommun. Dock sätter fimparna stopp, då kommun plockar ett par liter om dagen.

Cigarettfimparna är det största problemet i kommunen när det gäller nedskräpning. Ett par liter fimpar plockas dagligen upp av personalen. Foto: Josefin Berggren

Cigarettfimparna är det största problemet i kommunen när det gäller nedskräpning. Ett par liter fimpar plockas dagligen upp av personalen. Foto: Josefin Berggren

Foto:

Eksjö/Mariannelund2013-08-07 06:46


Med debatt om miljön är det viktigt att slänga i papperskorgen som invånare. I Eksjö kommun tycker både kommunen och Eksjö Energi att invånarna är duktiga. Förutom när det gäller en detalj som bägge parterna lägger stor vikt vid. Nämligen fimparna.

Stort problem
- Fimparna är vårt största problem. De ligger i drivor, säger Elisabeth Jörgensen, stadsträdgårdsmästare på parkförvaltningen i Eksjö kommun.
Hur många som röker i kommunen är ovisst men då kommunen vill att rökningen ska minska sätts det inte ut askkoppar i överflöd. Dock verkar inte det har någon påverkan på de som röker.
- Troligen så slänger man den på marken för att släcka den.
Varför personen i fråga sedan inte tar upp cigaretten vet inte Elisabeth.
Om det är för att man är lat eller för att man är rädd för att det ska fatta eld råder det delade meningar om.

Flera liter fimpar
Personalen på parkförvaltningen plockar och sopar upp ett par liter fimpar om dagen. Tid som istället kunde läggas på att tömma redan fulla papperskorgar.
- Jag tycker att det är gräsligt och det ser fruktansvärt skräpigt ut, säger Kent Nilsson, arbetsledare och gatutekniker vid Eksjö Energi.
Han påpekar också att det tar väldigt lång tid för naturen att bryta ner en fimp. Speciellt när man fimpar inne bland kullerstenarna i Eksjö. Där är det också svårt att kunna ta bort fimparna.
I övrigt håller de båda parterna med varandra om att befolkningen i kommunen är duktig på att hålla rent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om