Många skyltar men inga bäddar – bara falska förhoppningar

För den oinvigde verkar Mariannelund ha ett rejält utbud av övernattningsmöjligheter för turister och andra som behöver en säng över natten. I alla fall om man ska tro den skyltning som är aktuell.

Man ska ha husvagn lyder en känd låttext och kanske kan stämma gällande Mariannelund denna sommar. Hässlebogården blev asylboende 2014 men skylten om turistboende är kvar. Foto: Ivonne Svahn

Man ska ha husvagn lyder en känd låttext och kanske kan stämma gällande Mariannelund denna sommar. Hässlebogården blev asylboende 2014 men skylten om turistboende är kvar. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-06-16 09:00

Varje sommar passerar många tusen turister Mariannelund där Astrid Lindgrens Värld ett par mil bort hägrar för många av resenärerna.

En del av dem har tidigare valt att övernatta i Mariannelund på de boenden som funnits. Bland annat var Kullagårdens vandrarhem med cirka 220 platser fullbelagt en stor del av sommaren förra året.

Därtill har det tidigare funnits övernattningsmöjligheter på Pensionat Solhöjden och på Hässlebogårdens Turistgård.

Som på många andra håll har dock flera sådana verksamheter blivit asylboende. I Mariannelund blev samtliga bäddar uppbokade av Migrationsverket. Hässlebogården under 2014, Solhöjden 2015 och Kullagården i början på det här året. Därtill har tandläkarhuset vid torget byggts om till vandrarhem/hotell, vilket omgående också blev asylboende i början på året.

Någon hänvisning till turister av turistbyrån till dessa verksamheter sker sålunda inte för tillfället.

Men för turister och andra förbipasserande verkar det fortfarande som om Mariannelund har väldigt gott om bäddar att erbjuda.

Skyltar hänvisar

Trots att Hässlebogården blev asylboende redan 2014 står fortfarande stora skyltar vid riksväg 40 och hänvisar att det finns bäddar.

Och de turister som passerar centrala Mariannelund får information av skyltar vid riksvägen att det finns bäddar både på pensionatet och vandrarhemmet.

Utöver det finns mindre skyltar på flera platser i samhället.

Ska täckas över

Den som ansöker om en vägvisning till exempelvis en serviceanläggning får betala för tillverkning och uppsättning av skylten.

- Det är vårt ansvar att sätta upp dem och det är vi som tar ner dem, säger presstjänst på Trafikverket.

Om skyltarna är inaktuella just nu och det som visas inte är aktuellt, om än tillfälligt, ska skyltarnas ägare kontakta Trafikverket som har det primära ansvaret.

- Då ska skyltarna täckas över.

Vem gör det arbetet?

- Även det arbetet sköts av Trafikverket eller deras entreprenörer, förklarar man på Trafikverket.

Ska lyfta frågan

På Eksjö kommun tycker man det är märkligt att skyltningen inte ändrats när vi nu går in den främsta semesterperioden.

- Det är ju inte bra att ha vilseledande skyltar under turistsäsongen, säger trafikingenjör Lars-Erik Spaak på Eksjö kommun, när han får vetskap om den aktuella skyltningen.

- Det är upp till verksamhetsutövaren att ändra och det är deras ansvar att så sker. Det här är uppenbart fel och det tycker jag är märkligt. Det borde vara Migrationsverket som lyft det här, säger han.

- Det man ska göra är att täcka informationen och den nya verksamheten borde ha uppmärksammat det, säger Lars-Erik Spaak.

En aktualisering av skyltningen lär nu drivas på av kommunen.

- Jag kommer att sondera frågan med bygglovsenheten och sociala sektorn, säger Lars-Erik Spaak

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om