Mariannelund får bulle som bara ska finnas i Eksjö kommun

Mariannelund och Eksjö, Eksjö och Mariannelund, hela kommunen faktiskt, har fått sig en alldeles egen bulle. Bagare i kommunen har bakat fram en signaturbulle för kommunen, som ska lyfta fram Eksjö som fikastad. Får vi presentera Eksjöknuten! En bulle som bara kommer att finnas i Eksjö kommun.

Under tisdagen bakade kommunens bagare fram en gemensam bulle.

Under tisdagen bakade kommunens bagare fram en gemensam bulle.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-02-10 18:00

I bageriet i källaren under Lennarts konditori i Eksjö är det en ovanlig syn. Här står bagare från kommunen, som alla är knutna till ett eget konditori, sida vid sida och bakar. För första gången i sitt slag.

Med vana och flinka fingrar fylls den ena plåten efter den andra och snart står ett antal nybakta plåtar med bullar klara och sprider en alldeles underbar doft.

I workshopen har bland annat Markus Ekedahl, Lilla Thimons i Eksjö deltagit. Han skapade årets stora "semmelsnackis" i Sverige med Prinsessemlan.

Medverkat gjorde även Jörgen Stjernberg, Stjernbergs skafferi i Mariannelund, Tomas Svensson, Princess konditori i Eksjö och Anna Berg, Lennarts konditori i Eksjö. Tillsammans bakade och provsmakade de sig fram.

Cecilia Andersson, som utsågs till Årets konditor 2012, har varit med som ledare och inspiratör. Hon arbetar till vardags som konditor på Frantzéns på NK i Stockholm.

Marknadsföra Eksjö

Resultatet har blivit en egen bulle - Eksjöknuten.

Bullbaket med kommunens bagare har kommit till genom kommunens initiativ, som vill lyfta fram en signaturbulle för Eksjö.

Det är en fortsättning på arbetet med platsvarumärket "Eksjö-med hela Småland runt knuten" som tagits fram. Eksjöknuten blev då ett lämpligt namn på bullen.

Mat-turismen växer allt mer och fikatraditionen är stark i Sverige. Många tycker det år roligt att smaka på något lokalt när man besöker en plats och kanske även motsatt, då man vill ta med sig något som gäst. Södertälje har sina kringlor, Gränna sina polkagrisar som exempel och Eksjö har snart Eksjöknuten.

Bullen kommer nämligen vara knuten just till Eksjö kommun. Den kommer finnas till försäljning året runt hos bagerierna i Eksjö kommun men inte någon annanstans.

Tanken är att den bara ska finnas här och att man ska åka till kommunen för att fika, säger destinationsutvecklare Lars Persson.

Kryddpeppar

Eksjöknuten är en bulle av klassisk vetedeg med muscovadsocker och som får lite lakriston av kryddblandningen som består av kardemumma, kanel och faktiskt även lite kryddpeppar som ger lite extra sting.

Bullen fylls med sylt som kokas från grunden.

Men det finns en frågeställning:

Frågan är om vi ska fylla med lingonsylt eller blåbärssylt, säger Cecilia Andersson.

Det här kommer inte bagarna att avgöra. Inte heller något liten grupp som bestämmer vad som ska bli Eksjös signum.

Det är inte heller tänkt att fyllningen ska varieras av säsong.

Nej, en fyllning ämnas det vara och frågan om smaken lämnar man över till de som faktiskt är de största och främsta ambassadörerna för Eksjö kommun, nämligen dess invånare och besökare.

Den 1 april vilket inte blir något aprilskämt kommer det ordnas provsmakning i både Mariannelund och Eksjö, där alla som vill vara med, får smaka och rösta.

Det mynnar den 20 maj ut i en mångårig svensk tradition, ett stort kafferep, den 20 maj, med en stor gemensam fika tillsammans med andra aktiviteter. Då kommer vinnaren avslöjas och försäljningen startar av den nya bullen.

Anna Berg, Lennarts konditori, Jörgen Stjernberg, Stjernbergs skafferi, Tommy Svensson, Princess konditori, Cecilia Andersson, Frantzéns på NK och Markus Ekelund har tagait fram en signaturbulle för Eksjö.Foto: Ivonne Svahn
Anna Berg, Lennarts konditori, Jörgen Stjernberg, Stjernbergs skafferi, Tommy Svensson, Princess konditori, Cecilia Andersson, Frantzéns på NK och Markus Ekelund har tagait fram en signaturbulle för Eksjö.Foto: Ivonne Svahn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om